nieletnia matka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 30 lip 2015, 9:35

matka ma 17 lat babcia dziecka jest opiekunem prawnym , ojciec dziecka uznał je, kto składa wniosek i czyje dochody powinnam uwzględnić, kogo do składu rodziny , babcia- opiekun ma jeszcze 2 swoich dzieci dorosłych uczących się
zuza7

Napisano: 30 lip 2015, 9:45

nieletnia a ojciec uznał dziecko ??? na pewno ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 11:39

Tak mnie poinformowała babcia dziecka muszę im powiedzieć jakie dokumenty mają donieść ,ale nie bardzo wiem, ;) nie miałam takiego przypadku, więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki ;)
zuza7

Napisano: 30 lip 2015, 12:05

jeżeli ojciec na prawdę uznał dziecko to jak najbardziej on może złożyć wniosek

jeżeli złoży opiekun prawny dziecka ( babcia ) to tylko dziecko w składzie rodziny i jego dochody o ile ma :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 12:07

A masz akt? Poproś o odpis zupełny.
Mi też tak kobieta kiedyś powiedziała. A jak przyniosła akt, to się okazało, że nie uznał - imię ojca było wpisane, ale nazwisko pozostało matki a na odwrocie była stosowna adnotacja. Upewnij się.
Martini
Stażysta
Od: 19 maja 2014, 10:46
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 12:39

Jan nie tak dawno miałam taką sprawę z 17 latka, i jak się dowiedziałam na jednym ze szkoleń że matka dziewczyny-(babcia dziecka) piszę oświadczenie na którym wyraża zgodę na to aby jej córka mogła złożyć wniosek na dane świadczenia, do składu rodziny wpisuje tylko siebie i dziecko oraz swoje dochody czyli jest zero dochodów. Co do aktu to musisz mieć zupełny oczywiście.
pytająca1

Napisano: 30 lip 2015, 15:08

Dzięki na pewno zwrócę uwagę na ten akt. Pozdrawiam :)
zuza7

Napisano: 30 lip 2015, 21:37

ewalu pisze:jeżeli ojciec na prawdę uznał dziecko to jak najbardziej on może złożyć wniosek

jeżeli złoży opiekun prawny dziecka ( babcia ) to tylko dziecko w składzie rodziny i jego dochody o ile ma :D
ojciec nie moze bo nawet jak uznal i jest pelnoletni to i tak w akcie bedzie wpisane jako ojciec nieznany , mozna to zmienic dopiero po 18 roku zycia matki, sad moze jedynie ustanowic w tym wypadku ojca dziecka
oj nie znamy przepisow ewalu nie znamy
gosciu

Napisano: 30 lip 2015, 23:43

racja Gościu.. dokad matka dziecka nie osiągnię pełnoletności nie ma zdolności do czynności prawnych co skutkuje tym że nie ma PRAWA nawet wskazać ojca dziecka.. dlatego na odwrocie aktu urodzenia dziecka jest jeden artykuł który o tym mówi własnie.. a skoro nie ma do tego prawa tosąd wiemy że to faktyczny ojciec....
junior

Napisano: 31 lip 2015, 0:07

zamiast pisać głupoty poczytajcie
https://obywatelskieinfo.ngo.pl/x/1013992
Kati@

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x