nieletnia matka i brak opiekuna prawnego pomóżcie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Tucix
Stażysta
Zajmuję się: ŚW,SR,FA,KDR, Czyste Powietrze
Kontakt:

nieletnia matka i brak opiekuna prawnego pomóżcie

Post autor: Tucix »

Proszę o pomoc, dałam dziś Pani wnioski ZR, rodzicielskie, 500+,
jej nieletnia córka w styczniu 2020r. kończy 18 lat, teraz urodziła dziecko. Pani w Sądzie uzyskała informację, iż nie musi być opiekunem prawnym wnuczki, ponieważ NIEDŁUGO córka będzie pełnoletnia.
Ja poinformowałam ją, że córka może złożyć wnioski, ale podpisywać będą się obydwie.
Patrząc na art. 4 ustawy o śr, prawo do zasiłku rodzinnego należy się RODZICOM, JEDNEMU Z RODZICÓW, więc chyba babcia nie musi być opiekunem prawnym???

Proszę o pomoc, przejrzałam całe forum, ale nie widzę wątku, gdzie babcia NIE BĘDZIE USTANOWIONA OPIEKUNEM PRAWNYM :| :(
Tucix
Stażysta
Kontakt:

Re: nieletnia matka i brak opiekuna prawnego pomóżcie

Bardzo dziękuje za podesłanie linku.
są dwie drogi uzyskania świadczeń. czyli??
nieletnia może wypełnić wnioski i podpisuje się razem z matką a drugi sposób to ustalenie opiekuna prawnego i WNIOSKI MOŻE ZŁOŻYĆ BABCIA?
Czy ja dobrze to rozumiem?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Tak ale jest to bezsensu bo jak piszesz młoda będzie zaraz pełnoletnia, dlatego też Sąd się w to nie bawił. Niech składa młoda za zgodą swojej mamy i masz sprawę załatwioną.
Tucix
Stażysta
Kontakt:

ślicznie dziękuję
ODPOWIEDZ