Nieletnia składa wniosek na becikowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 lip 2015, 17:16

Witam

Proszę o pomoc. Nieletnia składa wniosek na becikowe. Oczywiście ojciec nieletniej wyraził na to zgodę. W skład rodziny wliczam tylko matkę dziecka i dziecko? I czy do dochodu wliczam alimenty, która nieletnia dostaje na siebie (ojciec na nią bierze) czy tez nie?
kasia-gops

Napisano: 21 lip 2015, 17:46

Sama to sobie moze pieluchy dla dziecka kupić :) fakt wniosek składa ona ale za zgoda przedstawiciela ustawowego czyli jej matki lub ojca ( podpisują sie ona i jeden z rodziców) jeśli chodzi o ojca dziecka to na 99 % jest nieznany ( bynajmniej tak powinno byc na akcie urodzenia nawet jak jest pełnoletni ) jak ona bedzie pełnoletnia to pójdą do USc i zmienia im akt . dochody bierzesz dziewczyny tylko czyli pewnie te alimenty
Maniek12

Napisano: 21 lip 2015, 17:55

Wniosek mam podpisany przez nieletnia i jej rodzica. A jeśli chodzi o ojca dziecka, to dostałam skrócony akt urodzenia gdzie w rubryce dotyczącej imienia i nazwiska ojca, dziewczyna podała przypadkowe imię i swoje nazwisko czyli wychodzi, ze jest nieznany. Mam wymagać aktu zupełnego czy ten wystarczy? I decyzję przyznaję na nieletnią czy na jej rodzica?

Z góry dziękuję za odpowiedź
kasia-gops

Napisano: 22 lip 2015, 7:55

kasia-gops pisze:Witam

Proszę o pomoc. Nieletnia składa wniosek na becikowe. Oczywiście ojciec nieletniej wyraził na to zgodę. W skład rodziny wliczam tylko matkę dziecka i dziecko? I czy do dochodu wliczam alimenty, która nieletnia dostaje na siebie (ojciec na nią bierze) czy tez nie?
alimentów nie liczysz jej .. wg naszej ustawy dochodem są alimenty na rzecz dzieci a ona w tym przypadku jest rodzicem :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x