nieletnie dziecko- obydwoje rodzice nie żyją - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 mar 2014, 10:55

Ojciec pobierał na córke rodzinne i samotne. Dziecko niepełnoletnie. w tej chwili dziecko ma ustalonego przez sąd kuratora do reprezentowania małoletniej w bieżących sprawach, a w szczególności zwiazanych z realizacją obowiazku szkolnego oraz z jej leczeniem. Postanowienie było wydane kiedy ojciec był w szpitalu w ciężkim stanie. Teraz zmarł zastanawiam się co z decyzję i wypłatą rodzinnego? To moja pierwsza taka sprawa , prosze o pomoc i z góry dziękuję
~Agnieszka

Napisano: 03 mar 2014, 10:57

kurator składa nowy wniosek
~Elmer

Napisano: 03 mar 2014, 10:58

Nie ma komu czego wypłacić. Decyzja wygasła z chwilą śmierci strony, czyli uprawnionego rodzica. Dziecko nie jest tez \"osobą uczacą się \" w rozumieniu ustawy, bo jest niepełnoletnie. Trzeba poczekać na ustanowienie opiekuna prawnego.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 11:00

@elmer,
a kurator będzie Twoim zdaniem osobą uprawnioną do pobierania świadczeń? Ja mam pewne wątpliwości. Znasz jakieś orzecznictwo w tej kwestii?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 11:07

Jak rozmawiałam z nasza prawniczką to powiedziała, ze kurator może składać ale wtedy ojciec jeszcze żył. Ja tez mam wątpliwości teraz co do tego kuratora...
~Agnieszka

Napisano: 03 mar 2014, 11:09

Kto sprawuje teraz opiekę nad dzieckiem?Opiekun prawny lub faktyczny może złożyć wniosek, trzeba ustalić, czy trwa postępowanie o jego ustanowienie.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 11:12

sprawa FA:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/7EE71FBA83
może niezupełnie taki kurator, ale dla mnie logika by wykazywała podobne postępowanie
~Elmer

Napisano: 03 mar 2014, 11:16

ok, Elmer. Z FA zgoda.
Tyle, ze w przypadku FA uprawnione jest dziecko. A tu rodzic. Ja bym nie przyznał ZR kuratorowi.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2014, 11:23

yyyy w tym wypadku nie masz rodziców (nie żyją). Ja bym traktował tego kuratora jak opiekuna prawnego
~Elmer

Napisano: 03 mar 2014, 11:29

W mojej ocenie do czasu ustanowienia opiekuna prawnego, nie będzie możliwe skuteczne złożenie wniosku.
Przy FA to ma sens, uprawnione jest dziecko, jest tylko kwestia uprawnienia do reprezentacji. T tu kurator ma sens.
Ale w przypadku ZR bałbym się stosowania analogii, bo jednak jest to świadczenie dla opiekuna, a krąg uprawnionych jest szczegółowo opisany.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x