Ojciec pobierał na córke rodzinne i samotne. Dziecko niepełnoletnie. w tej chwili dziecko ma ustalonego przez sąd kuratora do reprezentowania małoletniej w bieżących sprawach, a w szczególności zwiazanych z realizacją obowiazku szkolnego oraz z jej leczeniem. Postanowienie było wydane kiedy ojciec był w szpitalu w ciężkim stanie. Teraz zmarł zastanawiam się co z decyzję i wypłatą rodzinnego? To moja pierwsza taka sprawa , prosze o pomoc i z góry dziękuję
Nie ma komu czego wypłacić. Decyzja wygasła z chwilą śmierci strony, czyli uprawnionego rodzica. Dziecko nie jest tez \"osobą uczacą się \" w rozumieniu ustawy, bo jest niepełnoletnie. Trzeba poczekać na ustanowienie opiekuna prawnego.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Jak rozmawiałam z nasza prawniczką to powiedziała, ze kurator może składać ale wtedy ojciec jeszcze żył. Ja tez mam wątpliwości teraz co do tego kuratora...
W mojej ocenie do czasu ustanowienia opiekuna prawnego, nie będzie możliwe skuteczne złożenie wniosku.
Przy FA to ma sens, uprawnione jest dziecko, jest tylko kwestia uprawnienia do reprezentacji. T tu kurator ma sens.
Ale w przypadku ZR bałbym się stosowania analogii, bo jednak jest to świadczenie dla opiekuna, a krąg uprawnionych jest szczegółowo opisany.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett