niemiecki wyrok o alimenty- proszę pomożcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 12 lut 2025, 11:50

Proszę podpowiedzcie bo pierwszy raz mam taką sytuację. Kobieta składa na FA. Wyrok wydany przez sąd niemiecki zasądzający 321 euro alimentów, przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego.
Zaświadczenie komornika o bezskutecznej egzekucji, gdzie widnieje kwota alimentów 1324,78 zł. miesięcznie.
1.Czy takie tłumaczenie mi wystarczy?
2.W jakiej kwocie miesięcznie mam wypłacać alimenty, czy co miesiąc przeliczać na jakiś dzień, czy jak to ma wyglądać?
jagoda2
Referent
Od: 08 sty 2015, 13:48
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2025, 12:39

Jak dla mnie to wyrok powinien być potwierdzony przez Sąd w Polsce.
Co do kwoty to lipa, kurs zmienia się codziennie. chyba że na dzień wypłaty sprawdzacie kurs i wypłacacie, do tego za każdym razem powiadomienie komornika o innej kwocie do wypłaty. Kiepsko to widzę.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 12 lut 2025, 12:55

No z tego co doczytałam to jeżeli wyrok jest z państwa UE to nie musi być potwierdzony przez sąd polski i nie musi już mieć APOSTILLE. Ale nie wiem czy dobrze myślę i z tą kwotą też nie wiem....
jagoda2
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2025, 13:39

Nie miał nikt takiej sytuacji???
jagoda2
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2025, 14:31

No niby tak, ale jednak nie :mrgreen: Was interesuje czy to jest tytuł wykonawczy, a co nim jest to już mówi KPC. Rzućcie też okiem na art. 1150 przy okazji jeśli trafi ktoś spoza UE
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 12 lut 2025, 14:53

Korowiow pisze:
12 lut 2025, 14:31
No niby tak, ale jednak nie :mrgreen: Was interesuje czy to jest tytuł wykonawczy, a co nim jest to już mówi KPC. Rzućcie też okiem na art. 1150 przy okazji jeśli trafi ktoś spoza UE
To jest decyzja sądu z klauzulą wykonalności więc chyba może być... Głupia już jestem i nie wiem jak powinnam zrobić.. Ale komornik przyjął normalnie i prowadzi egzekucję
jagoda2
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2025, 15:16

1153 indeks 14 KPC

Tytułami wykonawczymi w Rzeczypospolitej Polskiej są:
1)orzeczenia sądów państw członkowskich Unii Europejskiej oraz pochodzące z tych państw ugody i dokumenty urzędowe, objęte zakresem zastosowania rozporządzenia nr 1215/2012, jeżeli nadają się do wykonania w drodze egzekucji;
2)orzeczenia sądów państw członkowskich Unii Europejskiej oraz pochodzące z tych państw ugody i dokumenty urzędowe, opatrzone w tych państwach zaświadczeniem europejskiego tytułu egzekucyjnego;
3)europejskie nakazy zapłaty wydane przez sądy państw członkowskich Unii Europejskiej, których wykonalność została stwierdzona w tych państwach na podstawie przepisów rozporządzenia nr 1896/2006;
4)orzeczenia sądów państw członkowskich Unii Europejskiej wydane w europejskim postępowaniu w sprawie drobnych roszczeń, opatrzone w tych państwach zaświadczeniem na podstawie przepisów rozporządzenia nr 861/2007;
5)orzeczenia w sprawach alimentacyjnych wydane w państwach członkowskich Unii Europejskiej będących stronami Protokołu haskiego z dnia 23 listopada 2007 r. o prawie właściwym dla zobowiązań alimentacyjnych (Dz. Urz. UE L 331 z 16.12.2009, str. 17) oraz pochodzące z tych państw ugody i dokumenty urzędowe w sprawach alimentacyjnych, objęte zakresem zastosowania rozporządzenia nr 4/2009;
6)orzeczenia wydane w państwach członkowskich Unii Europejskiej obejmujące środki ochrony wchodzące w zakres zastosowania rozporządzenia nr 606/2013, jeżeli nadają się do wykonania w drodze egzekucji;
7)orzeczenia sądów państw członkowskich Unii Europejskiej objęte zakresem zastosowania rozporządzenia nr 2019/1111, w zakresie, w jakim nadają się do wykonania w drodze egzekucji.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 12 lut 2025, 15:40

Dobra, to teraz już zgłupiałam, czyli mogę to pociągnąć pod dokument urzędowy jeśli jest to decyzja sądu rodzinnego z klauzulą wykonalności? Czy powinno być mimo wszystko zatwierdzone przez sąd polski?
jagoda2
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2025, 9:31

Proszę, może jeszcze ktoś coś podpowie...
jagoda2
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2025, 11:47

art.2 pkt 11) ustawy FA
osobie uprawnionej - oznacza to osobę uprawnioną do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna;

Art. 783. KPC
Treść klauzuli wykonalności; elektroniczny tytuł wykonawczy
§ 1. Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności wymienia także tytuł egzekucyjny, a w razie potrzeby oznacza świadczenie podlegające egzekucji i zakres egzekucji oraz wskazuje czy orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne, czy jako natychmiast wykonalne. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, tytułowi egzekucyjnemu opiewającemu na świadczenie pieniężne w walucie obcej sąd nada klauzulę wykonalności ze zobowiązaniem komornika do przeliczenia tej kwoty na walutę polską według średniego kursu waluty obcej ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski na dzień sporządzenia planu podziału, a jeżeli planu podziału nie sporządza się - na dzień wypłaty kwoty wierzycielowi.

Art. 1151. KPC
Wniosek o nadanie orzeczeniu klauzuli wykonalności orzeczeniu sądu państwa obcego
§ 1. Stwierdzenie wykonalności następuje na wniosek wierzyciela przez nadanie orzeczeniu sądu państwa obcego klauzuli wykonalności.
Art. 1151 [1]. KPC
Tryb nadania klauzuli wykonalności orzeczeniu sądu państwa obcego
§ 1. O nadaniu klauzuli wykonalności orzeka sąd okręgowy miejsca zamieszkania albo siedziby dłużnika, a w braku takiego sądu – sąd okręgowy, w którego okręgu ma być prowadzona egzekucja.

Art. 798 [1]. KPC
Przeliczenie zasądzonej kwoty na walutę polską
§ 1. Jeżeli tytuł wykonawczy obejmuje świadczenie pieniężne w walucie obcej, organ egzekucyjny przelicza zasądzoną kwotę na walutę polską według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski na dzień sporządzenia planu podziału, a jeżeli planu nie sporządzono - na dzień wypłaty kwoty wierzycielowi.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x