Postanowienie Sądu o zaspokojenie potrzeb rodziny- czy należy się FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 lut 2025, 11:43

Sąd wydał Postanowienie o zaspokojeniu potrzeb rodziny (żony i dwójki dzieci) w łącznej kwocie 2000 zł. Czy przysługuje FA na podstawie takiego Postanowienia Sądu? jeśli tak to w jakiej kwocie? może ktoś miał taki przypadek ...
martha111
Praktykant
Od: 18 paź 2019, 10:09
Zajmuję się: ..

Napisano: 14 lut 2025, 12:16

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4C6CDFC6C7

W świetle powyższego uznać należy, iż postanowienie sądu rodzinnego, na mocy którego od jednego z małżonków zasądzona została kwota tytułem zaspokajania potrzeb rodziny, stanowi w rozumieniu ustawy tytuł wykonawczy, dający materialnoprawną podstawę do ustalenia prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego, a członkowie rodziny objętej tym tytułem, jako osoby uprawnione do świadczenia alimentacyjnego, mogą w oparciu o ten tytuł wystąpić o ustalenie prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego na podstawie przepisów przedmiotowej ustawy.

Gdzieś kiedyś czytałem też, że robi się to proporcjonalnie. Natomiast jak masz wątpliwości daj odmowę i niech strona się odwołuje. Pytanie też co komornik wystał na zaświadczeniu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 lut 2025, 14:02

dziękuje, też się zastanawiam co wystawi Komornik (Klientka dopiero pobierała druki), jednak zastanawia mnie jaka byłaby kwota FA należna na dzieci, ponieważ w Postanowieniu Sądu uwzględniona jest matka dzieci
martha111
Praktykant
Od: 18 paź 2019, 10:09
Zajmuję się: ..

Napisano: 14 lut 2025, 14:11

Pan Mazurkiewicz na szkoleniu dotyczącym podniesienia kwoty do 1000 zł mówił, że w takim przypadku dzielimy proporcjonalnie, na każdego po tyle samo...
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x