Sąd wydał Postanowienie o zaspokojeniu potrzeb rodziny (żony i dwójki dzieci) w łącznej kwocie 2000 zł. Czy przysługuje FA na podstawie takiego Postanowienia Sądu? jeśli tak to w jakiej kwocie? może ktoś miał taki przypadek ...
W świetle powyższego uznać należy, iż postanowienie sądu rodzinnego, na mocy którego od jednego z małżonków zasądzona została kwota tytułem zaspokajania potrzeb rodziny, stanowi w rozumieniu ustawy tytuł wykonawczy, dający materialnoprawną podstawę do ustalenia prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego, a członkowie rodziny objętej tym tytułem, jako osoby uprawnione do świadczenia alimentacyjnego, mogą w oparciu o ten tytuł wystąpić o ustalenie prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego na podstawie przepisów przedmiotowej ustawy.
Gdzieś kiedyś czytałem też, że robi się to proporcjonalnie. Natomiast jak masz wątpliwości daj odmowę i niech strona się odwołuje. Pytanie też co komornik wystał na zaświadczeniu.
dziękuje, też się zastanawiam co wystawi Komornik (Klientka dopiero pobierała druki), jednak zastanawia mnie jaka byłaby kwota FA należna na dzieci, ponieważ w Postanowieniu Sądu uwzględniona jest matka dzieci
Pan Mazurkiewicz na szkoleniu dotyczącym podniesienia kwoty do 1000 zł mówił, że w takim przypadku dzielimy proporcjonalnie, na każdego po tyle samo...