NIENALEŻBIE POBRANY ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 03 lut 2025, 14:00

Słuchajcie mam problem.

Wydałam Pani decyzję NP za okres od dnia 01.05.2023 do 31.10.2023 oraz od 01.11.2023 do 31.07.2024.

Pani pobierała ZR na 8 dzieci, i się okazało że najstarsza córka podjęła pracę (umowa o dzieło), wyszedł dochód, no i po doliczeniu córki dochodu w tym okresie przekroczył dochód i Pani powinna mieć wypłacany ZR z zastosowaniem zł/zł. Czyli powstały świadczenia NP.

Wydałam Pani decyzję, Pani ją odebrała i przyniosła do mnie pismo, a bardziej informację (nawet nie wiem jak to nazwać), w którym napisała że "córka w okresie od 01.05.2023 do 31.10.2023 prowadziła oddzielne gospodarstwo domowe, w związku z czym prosi o ponowne przeliczenie świadczeń."

I powiem szczerze, że nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić. Dodam tylko, że ta Pani przez ten cały czas podawała i podaje wszędzie tą córkę w składzie rodziny oraz w dalszym ciągu pobiera na nią ZR.
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 03 lut 2025, 14:21

wg mnie nie ma wpływu na nienależne świadczenie do 31.10.2023 - gdyby to zgłosiła w maju 2023 to miałoby. Informacja na podstawie art.25 ust.1 i niezwłocznie: Niezwłocznie – bez nieuzasadnionego opóźnienia

Jak zwykle w przypadku gdy przepisy prawa wprost nie definiują jakiegoś terminu warto odnieść się do orzecznictwa.

I tak Sąd Najwyższy w jednym z wyroków (II CSK 293/06) wskazuje, że terminu „niezwłocznie” nie należy utożsamiać z terminem natychmiastowym, termin „niezwłocznie” oznacza bowiem termin realny.

W różnego rodzaju komentarzach, niekoniecznie z zakresu prawa cywilnego można spotkać się w kontekście niezwłoczności z takimi interpretacjami jak np. bezpośrednio po, zaraz po wykonaniu czegoś, w ciągu kilku dni, bez nieuzasadnionej zwłoki, bez niepotrzebnej zwłoki lub w możliwie najkrótszym czasie. Nie chodzi więc o natychmiastową realizację jakiejś czynności.

Skłonić należałoby się do interpretacji, że niezwłocznie oznacza w pierwszym możliwym terminie dla osoby zobowiązanej do wykonania czegoś. Możliwym dla niej w sposób obiektywny.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 03 lut 2025, 14:39

No właśnie "niezwłocznie".
Ale jak potraktować to, że przez ten okres ona składała wnioski na świadczenia rodzinne i tą córkę cały czas podawała.

No i druga kwestia to taka: napisała że córka od 01/05/2023 do 31.10.2023 prowadziła odrębne gospodarstwo domowe, ale w sierpniu 2023 składała kolejny wniosek o zasiłek rodzinny wpisując oczywiście tą córkę.

Czyli ogólnie rzecz biorąc te jej pismo nic nie wniosło do decyzji o NP, tak? Ale co powinnam z tym zrobić? Wezwać ją do wyjaśnień czy coś?
PaulinaAmela
Stażysta

Napisano: 03 lut 2025, 15:06

Nic nie wniosło - Odpowiedz informacją cyt art 25 ust.1 i to "niezwłocznie" że realnym terminem było np. 14 -30 dni od zaistnienia danej okoliczności i niepoinformowanie o zmianie licznie członków rodziny, uzyskaniu dochodu lub też innych zdarzeń może skutkować nienależnie pobranym świadczeniem a co się z tym wiąże koniecznością jego zwrotu łącznie z ustawowymi odsetkami na podstawie art 30 - i to wszystko, ogólnie bym odpowiedziała.
bones
Referent

Napisano: 03 lut 2025, 16:19

Postrasz ją , że składa teraz albo składała wcześniej fałszywe oświadczenia za które grozi odpowiedzialność karna...
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 lut 2025, 7:56

~o~ pisze:
03 lut 2025, 16:19
Postrasz ją , że składa teraz albo składała wcześniej fałszywe oświadczenia za które grozi odpowiedzialność karna...
No właśnie straszyłam trochę, ale nic to nie dało. Uparła się, że chce to złożyć i koniec.
PaulinaAmela
Stażysta

Napisano: 04 lut 2025, 8:12

"przyniosła do mnie pismo, a bardziej informację (nawet nie wiem jak to nazwać),.... w związku z czym prosi o ponowne przeliczenie świadczeń"

Jak dla mnie kobieta złożyła wniosek. Nie jest on precyzyjny (zresztą autorka postu sama nie wie) więc uważam trzeba w pierwszej kolejności wezwać do sprecyzowania. Jeżeli z pisma nie da się odczytać intencji wnioskodawcy to organ nie może się domyślać. A może ona wniosła odwołanie od decyzji (bo też autor nie pisze czy decyzja jest ostateczna). Dodatkowo na zwykłej kartce bez odpowiedniej klauzuli "jestem świadoma .. bla bla" to nie jest oświadczenie mające walor dowodu. Nie wiem po co te dywagacje o zgłaszaniu niezwłocznym. No nie zgłosiła (żeby to ona jedna) ale trzeba podejść obiektywnie i zbadać czy to prawda czy nie. Pewnie ściemnia ale trzeba jej to uzasadnić dlaczego nie dajecie wiary w jej oświadczenie. Skoro ma rodzinne to pewnie miała bon energetyczny (podając skład), cały czas korzysta i nagle zmienia skład w okresie zatrudnienia córki bo wyszły NP, jak jest córka nieletnia to nie może mieć innego miejsca zamieszkania niż matki chyba, że sąd orzekł inaczej. Na pewno na to pismo trzeba odpowiedź
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 lut 2025, 10:24

Szarak pisze:
04 lut 2025, 8:12
"przyniosła do mnie pismo, a bardziej informację (nawet nie wiem jak to nazwać),.... w związku z czym prosi o ponowne przeliczenie świadczeń"

Jak dla mnie kobieta złożyła wniosek. Nie jest on precyzyjny (zresztą autorka postu sama nie wie) więc uważam trzeba w pierwszej kolejności wezwać do sprecyzowania. Jeżeli z pisma nie da się odczytać intencji wnioskodawcy to organ nie może się domyślać. A może ona wniosła odwołanie od decyzji (bo też autor nie pisze czy decyzja jest ostateczna). Dodatkowo na zwykłej kartce bez odpowiedniej klauzuli "jestem świadoma .. bla bla" to nie jest oświadczenie mające walor dowodu. Nie wiem po co te dywagacje o zgłaszaniu niezwłocznym. No nie zgłosiła (żeby to ona jedna) ale trzeba podejść obiektywnie i zbadać czy to prawda czy nie. Pewnie ściemnia ale trzeba jej to uzasadnić dlaczego nie dajecie wiary w jej oświadczenie. Skoro ma rodzinne to pewnie miała bon energetyczny (podając skład), cały czas korzysta i nagle zmienia skład w okresie zatrudnienia córki bo wyszły NP, jak jest córka nieletnia to nie może mieć innego miejsca zamieszkania niż matki chyba, że sąd orzekł inaczej. Na pewno na to pismo trzeba odpowiedź
Ok , jesli jest to wniosek w czasie odwoławczym to się zgodzę - spakować i do SKO bez przeprowadzenia postępowania niech SKO powie co z tym zrobić ja nie widzę podstaw do przeliczania czegokolwiek wstecz może SKO zobaczy, jeśli jest juz po odwołaniu, nie zgodzę się, bowiem prowadzi do to precedensu, że ktoś cos tam i bedziemy przeliczać po sto razy, info i koniec a niezwłocznie jest w ustawie i nie trwa pól roku ani rok- ale każdy robi jak chce.
bones
Referent

Napisano: 04 lut 2025, 10:31

To, że ktoś czego nie zgłosił niezwłocznie nie znaczy, że są od razu NP . Ja nie rozumiem co tak się uczepiliście się tego. Każdy ma prawo popełnić błąd (nie mówię że tak jest w tej sprawie). To, że coś Ci się nie podoba to jest twoja opinia prywatna a my jesteśmy urzędnikami, który powinni kierować się zasadami KPA. Strona ma prawo sobie wnosić co chce i kiedy chce a my mamy obowiązek się do tego ustosunkować i załatwić zgodnie z przepisami.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 lut 2025, 10:41

Szarak pisze:
04 lut 2025, 10:31
To, że ktoś czego nie zgłosił niezwłocznie nie znaczy, że są od razu NP . Ja nie rozumiem co tak się uczepiliście się tego. Każdy ma prawo popełnić błąd (nie mówię że tak jest w tej sprawie). To, że coś Ci się nie podoba to jest twoja opinia prywatna a my jesteśmy urzędnikami, który powinni kierować się zasadami KPA. Strona ma prawo sobie wnosić co chce i kiedy chce a my mamy obowiązek się do tego ustosunkować i załatwić zgodnie z przepisami.
od tego jest SKO żeby rozstrzygać a nie twoja prywatna opinia, że trzeba coś rozstrzygać bez podstawy prawnej bo ja tu podstawy prawnej do ponownego rozstrzygnięcia sprawy z 2023 r. nie widzę.
bones
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x