Mama miała uzysk z lipca i dochód przekroczył o 42 zł(przez dodatek wakacyjny, normalnie nie byłoby problemu). Mieliśmy nienależne pobrane z Sierpnia i uchylenie decyzji za Wrzesień. Dzisiaj się dowiedziałem, że za Lipiec też będziemy musieli zwracać alimenty.
1. Jeśli dochód był liczony z lipca, to za lipiec też trzeba zwracać?
2. Czy jeśli mama by zmieniła prace, to wtedy to byłby dochód utracony i nie będzie trzeba zwracać, bo wcześniej była zatrudniona przez agencje i teraz bezpośrednio przeszła pod firme(inny nip, świadectwo pracy itd..), jakby z powrotem przeszła pod agencje, to wtedy dochód byłby liczony ten stary? Bo jednak dla nas to jest dużo do zwrotu.. Dodam, że alimenty są na mnie, brata i siostre. Brat i siostra się uczą w szkole średniej, a ja od października studia,,
Gdyby mama wiedziała, że dodatek wakacyjny(wczasy pod grusza) liczą się do dochodu, to nie brałaby urlopu, bo tak wypłata Mamy co miesiąc, nie przekracza 2400 zł i pechowo się złożyło, że akurat jest brany ten drugi miesiąc i wtedy dostała wczasy pod gruszą, te prawo, to jest dziwne.. Jeszcze też mieliśmy przyznany zasiłek rodzinny i za dwie miesiące z alimentami to prawie 3300 zł do zwrotu. Gdyby się zorientował, że przejście z agencji, bezpośrednio pod firme, to jest całkiem inaczej, to Mama nie miałaby tych wczasów pod gruszą i normalna wypłate. Szkoda, że przez jest dodatek wakacyjny, potem jest dużo problemów...