alimenty od komornika dla wierzycielki - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 wrz 2019, 9:48

Jest taka sytuacja. kobieta ma zasadzone alimenty na dwoje dzieci w czym wniosek na fundusz składa tylko na jedno dziecko. ostatnio przyszła i pokazała dowód wpłaty od komornika na jej konto 100zl. po rozmowie z kancelaria uzyskałam informacje ze to SA ściągnięte alimenty na drugie dziecko i ze pani nic nie musi zwracać do komornika. i teraz pytanie czy ja wiedząc ze ona te pieniądze od komornika otrzymała mam je doliczyć do dochodu czy uznać jakby ich nie było ze nic o nich nie wiem. kobieta przyszła i powiedziała bo nie wiedziała co z tym zrobić nigdy nie dostawała pieniędzy od komornika.
iza_28
Praktykant
Od: 28 lut 2018, 12:32
Zajmuję się: PS. SW, SR

Napisano: 17 wrz 2019, 9:56

iza_28 pisze:Jest taka sytuacja. kobieta ma zasadzone alimenty na dwoje dzieci w czym wniosek na fundusz składa tylko na jedno dziecko. ostatnio przyszła i pokazała dowód wpłaty od komornika na jej konto 100zl. po rozmowie z kancelaria uzyskałam informacje ze to SA ściągnięte alimenty na drugie dziecko i ze pani nic nie musi zwracać do komornika. i teraz pytanie czy ja wiedząc ze ona te pieniądze od komornika otrzymała mam je doliczyć do dochodu czy uznać jakby ich nie było ze nic o nich nie wiem. kobieta przyszła i powiedziała bo nie wiedziała co z tym zrobić nigdy nie dostawała pieniędzy od komornika.
Nie bardzo rozumiem.
Te alimenty otrzymała od komornika teraz w 2019 r ?
Generalnie my mowimy, że nie mogą przyjmować zadnych pieniędzy od komornika, nie można pobierac z dwoch źrodel. Czy FA jest na zero ? (chodzi mi o kolejność zaspokojania należnosci)
Jeżeli Pani otrzymała to teraz to zaliczysz to dochodow nieopodatkowanych w przyszlym okresie świadczeniowym na podstawie zaświadczenia od komornika.
Weronikaw
Referent
Od: 23 maja 2019, 9:43
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 wrz 2019, 10:06

tak teraz w tamtym miesiącu otrzymała ten przelew od komornika. właśnie tez się zdziwiłam ale pan z kancelarii upierał się ze wszystko jest tak jak należny i ze nie musi tego zwracać, rozumowałam już to na rożne sposoby ze możne to zległosci są na dziecko na które ona nie pobiera fa. na te drugie tak jak to mówił ten pan z kancelarii. nigdy nie spotkałam sie z czyms takim i juz nie wiem co o tym myslec jesli to sa rzeczywiscie jakies uzyskane pieniadze na to drugie dziecko na które ona nie sklada wniosku i nie ma tej osoby w skaldzie rodziny to moze nie biore tego pod uwage juz sama nie wiem.
iza_28
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2019, 10:09

dłużnik nic nie spłacał i nic nie spłaca
iza_28
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2019, 10:22

iza_28 pisze:dłużnik nic nie spłacał i nic nie spłaca
Hm...jeżeli ottrzymała to na to drugie dziecko, no to w tym roku Cie to nie interesuje moim zdaniem,to i tak są dochody nieopodatkowane
a Komornik powienien dokladnie powiedziec co to za pieniądze wypłacil, chyba wie przeciez :)
Weronikaw
Referent
Od: 23 maja 2019, 9:43
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 wrz 2019, 10:31

ok. dziękuje ślicznie za pomoc.
iza_28
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU