Nienależne stypendium

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Nienależne stypendium

Post autor: Klara27 »

Cześć.
Mam taką sprawę.
Pani x miała przyznane stypendium na rok szkolny. Pierwsza transza stypendium od września do grudnia została wypłacona pod koniec 2020 r.
Na drugie półrocze miałam zgodę strony na zmianę decyzji. Po miesiącu od wydania decyzji zmieniającej Pani x się zgłosiła z wnioskiem o przeliczenie dochodu, gdyż jak się okazało we wrześniu podjęła pracę. Przyniosła za każdy miesiąc od podjęcia zatrudnienia dochody. Po przeliczeniu ich okazuje się, że ma nienależnie pobrane stypendium w okresie listopad i grudzień ale też, że na jeden miesiąc w nowym półroczu się łapie. Wystawiliśmy decyzję o nienależnie pobranych stypendiach w okresie listopad i grudzień ale nie odnieśliśmy się w niej od razu o tym, że na miesiąc marzec będzie się kwalifikowała. Jak dalej poprowadzić tę sprawę? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.
Kleopatra80
Referent
Zajmuję się: FA

Re: Nienależne stypendium

Post autor: Kleopatra80 »

to są dwie odrębne decyzje

z pierwszej zrobić np

a z drugiej poprzez dec. zmieniajcą
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź?
Kleopatra80
Referent
Zajmuję się: FA

Post autor: Kleopatra80 »

szkoda że sie nie przyznała we wrzesniu że ma pracę ani potem w grudniu tylko teraz...
ale
rozumie że wydaliście 2 decyzje

pierwszą na okres IX do XII i z niej zrobiliście nienaleznie pobrane

i teraz drugą na okres od stycznia do ..( nie wiem ile)

wszczęcie juz jest bo złozyła podanie

ta druga to trzeba zmienić okres przyznania bo ona jeszcze nie jest wypłacona
ODPOWIEDZ