nienaleznie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 18 lut 2014, 15:08

wypłacamy wierzycielce świadczenia dłuznik otrzymał decyzjie w sprawie zwrotu. dłuznik napuiasł do nas pismo z prosba o rozłozenie na raty. napisał równiez ze wpłaca co miesiąc bierzące alimety za posrednictwem przekazu pocztowego?
Co teraz? Mam zamiar napisac pismo do OWD o przprowadzenie wywiadu czy mogę powołać sie na art. 3 ust.5 pkt 1? czy na inny? ii co powinnam jeszcze zrobić?
~Ewa

Napisano: 18 lut 2014, 15:12

a po co ci pismo do owd? ja bym wezwała wierzycielkę do złożenia wyjaśnień a dłużnika poprosiła aby zjawił się u ciebie z tymi przekazami
~Aneta

Napisano: 18 lut 2014, 15:18

wysle wezwanie bo dłuznik nie jest z naszego terenu wiec niech przprowadzą wywiad i ustalą sytuacje materialną dłuznika. tylko nie wiem na który art. sie moge powołać.
Podpowiedcie?
~Ewa

Napisano: 18 lut 2014, 15:23

ale po co ci wywiad ty masz mieć potwierdzenie że ci w tym piśmie napisał prawdę, to co że jest z innej gminy, niech ci dostarczy potwierdzenia wpłat wywiad to chyba raczej ci nic nie da, skoro dłużnik mówi że płaci to znaczy że wierzycielka nie powinna brać funduszu, a jedynym potwierdzeniem ze dłużnik mówi prawdę to nie wywiad a potwierdzenia wpłat, napisz do niego pismo żeby się do ciebie zgłosił z tymi pokwitowaniami wtedy masz czarno na białym że placi i że wierzycielka nie powinna brać fa
~Aneta

Napisano: 18 lut 2014, 15:33

wiem ale to polecenie pana kier. na jaki art. moge sie powołać? prosze
~Ewa

Napisano: 18 lut 2014, 15:39

no tak tylko po co chcesz wniosek o wywiad jak wniosek o podjęcie działań był wysyłany do owd i na pewno ci przekażą co ustalili podczas przeprowadzonego wywiadu, ja bym pisała pismo do dłużnika albo po prostu do niego zadzwoniła i poprosiła o to żeby się u mnie zjawił z tymi wpłatami
~Aneta

Napisano: 18 lut 2014, 15:49

tylko ze chodzi o rozłozenie na raty zadłuzenia wiec na jaki art, moge sie powołać;-) Prosze
~Ewa

Napisano: 18 lut 2014, 16:01

art. 4 mówi o wywiadzie alimentacyjnym a pierwsze slysze żeby do fa przeprowadzać środowiskowy art. 30 ust 2 ustawy, a ja nadal bym wezwała do siebie dłużnika z tymi wpłatami bo skoro płaci to wierzycielka nie powinna brać fa i powinniście jej uchylić i orzec nienależnie pobrane a potem zwrot, a potem zająć się prośba dłuznika
~Aneta

Napisano: 18 lut 2014, 17:01

art. 30 ust. 2 moze na wniosek strony rozłożyc na raty uwzględniajac sytuacjię dochodową i rodzinną. dlatego tez mam wysłać takie pismo o ustalenie tej sytuacji.
~Ewa

Napisano: 18 lut 2014, 17:02

no to wysyłaj
~Aneta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x