NIENALEZNIE - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 20 lut 2014, 15:38

jezeli ja ma taką sytuacje ze dłużnik przysłał wniosek o rozłożenie na raty z tórego wynika ze wierzycielka pobierała jednocześnie świadczenia z fa. to co powinnam zrobić?
Wszełam postepowanie (względem wierzycielki) Wezwałam wierzycielkie do wyjaśnien i przyznaje sie do tego, dłużnik ma dowody ze wpłacał jej alimenty. Co teraz jeszcze zrobić?

Zrobić teraz decyzjia uchylająca i zwrot nienależnie? A potem jak wpłaci to wznowić postępowanie (względem dłużnika) uchylic i umorzyc postępowanie wsprawie wydania decyzji zwrotnej za okres 2012/2013?
Dodam ze wierzycielka pobierała alimety od dłuznika od czerwca. Wiec dotyczy to równiez dezyzji dłuznika do zwrotu za okres 2012/2013

Prosze podpowiedcie czy dobrze postepuje i co daej robić?
~Julia

Napisano: 20 lut 2014, 15:52

starej decyzji nie uchylasz( nie ma jej w obiegu prawnym) tylko określasz nienależne i zobowiążujesz do zwrotu
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2014, 15:57

wytłumacz mi ale nie uchylam starej decyzji wierzycielce? tak a co z dłużnikem tez jemu nie uchylam
pogubiłam sie
~Julia

Napisano: 20 lut 2014, 16:56

ustalasz że w okresie od do :

I. Ustalam, iż świadczenia z funduszu alimentacyjnego przyznane decyzją......
II. Zobowiązuje Panią do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego

a z dłuznikiem to bym nic nie robił, poinformowałbym go tylko pismem że nie ma zadłużenia.
To tak jakby każdą decyzję uchylać ponieważ np. został zobowiążnie spłacone. - na tamten moment była wydana
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2014, 16:57

*prawidłowo
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2014, 17:01

tylko nawet jak wpłaci wierzycielka to dłuznik ma zadłuzenie dalej za okres 2012/2013 bo od czerwca ma do zwrotu
~Julia

Napisano: 20 lut 2014, 17:07

co zrobic z dłuznikiem
~Julia

Napisano: 20 lut 2014, 20:24

no bo tak przypuszczalnie; wierzycielka spłaci nienalenie wiec tak jakby dłuznik nie miał juz długu? za okres od czerwa do teraz. Ale jak to zrobić w programie nemezis? przeciez my nie bedziemy tych kwot wpłacac na konto dłużnika bo to jes kasa panstwa?
Jezeli wierzycielka spłaci to co mam zrobic z dłuznikie?
ja sie juz w zupełnosci pogubiłam.
~Julia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x