Jestem nowa i proszę o pomoc. Mam kobietę u której są nienależnie pobrane od maja do września. Powiedzcie mi jak wygląda sytuacja z odsetkami?? Na jaki dzień w programie sygnity je wyliczyć? Na dzien wydania decyzji o zwrocie? a co w sytuacji kiedy kobieta wplaci po tygodniu od odebrania decyzji, przecież odsetki by się zwiększyły?
miałam zbliżoną sytuację do Twojej a mianowicie pan miał nienależnie pobrane świadczenie od kwietnia do maja w sumie 1000 zł. czas do spłaty miał do połowy lipca (cała sprawa wyszła na początku czerwca), całą kwotę wpłacił w dniu ostatecznym więc nie były naliczane odsetki.
Art 25 ust.9 Kwoty nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego podlegają zwrotowi łącznie z odsetkami ustawowymi za opóźnienie na rachunek bankowy wskazany przez organ właściwy. Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczenia wychowawczego do dnia spłaty.
Według Pani prawnik Pan zmieścił się w czasie, więc nie powinnam naliczać mu odsetek i tak też zrobiłam!