Nienależnie pobrane a termin do zwrotu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 18 wrz 2017, 18:47

Jak piszecie w decyzjach? W orzekam czy w pouczeniu o tym w jaki sposób ma zwrócić osoba świadczenie i jak piszecie o terminach?
ewa24
Referent
Od: 27 wrz 2011, 10:04
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2017, 19:19

W rozstrzygnięciu piszesz o ustaleniu nienależnie pobranych świadczeń w kwocie i w okresie od - do oraz żądaniu zwrotu kwoty takiej i takiej, podajesz też numer konta. Nie ma czegoś takiego, jak "termin zwrotu".
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2017, 19:24

noteev pisze:W rozstrzygnięciu piszesz o ustaleniu nienależnie pobranych świadczeń w kwocie i w okresie od - do oraz żądaniu zwrotu kwoty takiej i takiej, podajesz też numer konta. Nie ma czegoś takiego, jak "termin zwrotu".
nie zgodze się z tym...
jeżeli nie wskażesz terminu zwrotu, to nie bedzie podstawy do egzekucji administracyjnej.
zobowiązanie będzie wymagalne, ale kiedy wystawisz upomnienie, tytuł wykonawczy - jeżeli zobowiązany nie będzie miał określonej daty na spłatę zobowiązania ???
ja daje termin 14 dni od uprawomocnienia.
Honorata
Praktykant
Od: 07 lip 2017, 21:13
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR

Napisano: 18 wrz 2017, 19:44

Pokaż mi w ustawie artykuł, który ustala 14 dni od uprawomocnienia decyzji. Każde SKO taką decyzję uwala.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2017, 22:25

U nas pisaliśmy (w orzekam)że kwotę należy zwrócić w terminie 14 dni od dnia odbioru decyzji, ale wydaje mi sie że tak nie powinno być.
Pytanie: Czy podanie o rozłożenie na raty lub umorzenie osoba może złożyć jak decyzja nie jest jeszcze ostateczna?

Pytanie: Czy to ze nie piszemy terminu zwrotu wynika z jakiegoś przepisu czy chodzi o to że wskazywanie terminu może nastąpić tylko i wyłącznie w kolejnej decyzji po NP o rozłożeniu na raty itp?
ewa24
Referent
Od: 27 wrz 2011, 10:04
Zajmuję się:

Napisano: 19 wrz 2017, 8:44

ewa24 pisze: Pytanie: Czy podanie o rozłożenie na raty lub umorzenie osoba może złożyć jak decyzja nie jest jeszcze ostateczna?
?
Zawsze może się zrzec odwołania, jeśli decyzja nie jest prawomocna czyli jeszcze osoba nie jest zobowiązana do zwrotu, to jak może to rozłozyc na raty?
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 19 wrz 2017, 19:40

Nie ma art. który określa termin do zwrotu ale wydaje mi się to oczywiste, że czas na zwrot musi być określony, bo inaczej nigdy nie będzie podstawy do egzekucji takiego nienależnie pobranego świadczenia. Zobowiązany będzie mógł się tłumaczyć w nieskończoność że zwróci w następnym miesiącu, i tak przez lata... Fakt, że w ustawie o pomocy państwa,... czy o świadczeniach rodz. czy fa nie ma przepisu określającego termin na zwrot oznacza jedynie że możemy w tej kwestii sięgnąć do innych przepisów mówiących o takich terminach, bo ta kwestia nie została uregulowana w naszej ustawie szczególnej...
Ja tak to widzę, być może się mylę ale wydaje mi się to logiczne...
Czy nikt z was naprawdę nie określa terminów do zwrotu ??? jak w takim razie wygląda egekucja administracyjna ?
Honorata
Praktykant
Od: 07 lip 2017, 21:13
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR

Napisano: 20 wrz 2017, 7:07

Honorata pisze:Nie ma art. który określa termin do zwrotu ale wydaje mi się to oczywiste, że czas na zwrot musi być określony, bo inaczej nigdy nie będzie podstawy do egzekucji takiego nienależnie pobranego świadczenia. Zobowiązany będzie mógł się tłumaczyć w nieskończoność że zwróci w następnym miesiącu, i tak przez lata... Fakt, że w ustawie o pomocy państwa,... czy o świadczeniach rodz. czy fa nie ma przepisu określającego termin na zwrot oznacza jedynie że możemy w tej kwestii sięgnąć do innych przepisów mówiących o takich terminach, bo ta kwestia nie została uregulowana w naszej ustawie szczególnej...
Ja tak to widzę, być może się mylę ale wydaje mi się to logiczne...
Czy nikt z was naprawdę nie określa terminów do zwrotu ??? jak w takim razie wygląda egekucja administracyjna ?
Nie jest oczywiste. Kolegia uwalają wszystkie zapi8sy o terminach spłaty. Organy działają na podstawie i w granicach prawa, nie masz przepisu o terminie, to go nie wymyślasz. Konsekwencją jest, że z chwilą gdy decyzja staje się ostateczna, należność staje się wymagalna. W przypadku bezczynności strony, od razu jesteś zobowiązana podjąć działania zmierzające do odzyskania należności w trybie egzekucji administracyjnej.
A tak na marginesie, skoro przy egzekucji jesteśmy:
https://www.kancelaria.lex.pl/czytaj/-/a ... erze-40-zl
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2017, 9:08

Oczywiście, że tak @kronos79
Podstawą do egzekucji jest decyzja żądająca zwrotu, a obowiązek zwrotu następuje z datą wejścia do obrotu prawnego takiej decyzji. Poza tym przepisy egzekucyjne nie precyzują terminów podejmowania czynności egzekucyjnych, dlatego powinny one być uregulowane w przepisach szczególnych, a w naszych nie są. W związku z tym, teoretycznie dzień po uprawomocnieniu decyzji żądającej zwrotu można by wystawić upomnienie, a następnie wszcząć egzekucję. Tu więcej filozofii nie ma.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2017, 9:17

nie każde. Moje SKO uwaliło mi decyzje, w której nie było terminu zwrotu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator