Nienależnie pobrane a ZN - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 paź 2015, 13:58

Czy nienależnie pobrane pobrane świadczenia przypisane decyzją ujmuję w RB ZN?
ell3

Napisano: 07 paź 2015, 14:21

Ja akurat nienależnie pobranych świadczeń nie wykazuję w żadnym sprawozdaniu , jedynie spłaty w informacji pisemnej poza sprawozdaniami.
AKM

Napisano: 07 paź 2015, 14:33

No właśnie do tej pory tak robiłam, ale ogarnęła mnie jakaś wątpliwość
ell3

Napisano: 08 paź 2015, 8:27

ja wykazuje nienależnie pobrane w 27S i w RB ZN. nie jestem tego dokładnie pewna, ale mam taka interpretacje.
A jak wykazujecie zasiłek okresowy należny budżetowi państwa? W ZN czy w N?
arka

Napisano: 08 paź 2015, 8:38

NP zas.stałe i zas. okresowy wykazuje w Rb-N (&2030 dotacji), natomiast wszystko co dotyczy &2010 w Rb-ZN
monika11

Napisano: 08 paź 2015, 9:17

Też mam podobną sytuację, nienależnie pobrany zasiłek okresowy z lat ubiegłych i zastanawiam się gdzie to ująć.
W RB-ZN ujmuję to co w sprawozdaniu RB-27ZZ cześć A należne dla BP, bez odsetek oczywiście
a RB-N chyba ujmę należności z tytułu nienal. pobr. zasiłku okresowego
Iga2

Napisano: 08 paź 2015, 9:20

A co sądzicie o tym?
Jednostka budżetowa realizuje dochody z tytułu nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych i zasiłków okresowych. Wykazywane są one w sprawozdaniu RB-27S jednostki realizującej te dochody, które następnie przekazywane jest do jednostki samorządu terytorialnego (JST). Gmina 100% zrealizowanych dochodów przekazuje na rachunek budżetu państwa. Przekazane środki przez JST ujmowane są w sprawozdaniu RB-28S. Ww. dochodów nie wykazuje się w sprawozdaniu RB-27ZZ. Wartość środków zgromadzonych z tytułu powyższych dochodów, a nieprzekazanych na rachunek budżetu państwa, oraz stan należności przypisanych dla budżetu państwa wykazuje się w sprawozdaniu RB-ZN, a nie RB-N.

Czy takie sporządzenie sprawozdania RB-ZN jest prawidłowe, czy też należności i stan środków pieniężnych należałoby wykazać w sprawozdaniu RB-N, ponieważ dochody te wykazywane są w sprawozdaniu RB-27S, czy też w sprawozdaniu RB-ZN w związku z przekazywaniem tych dochodów na rachunek budżetu państwa? Czy dane wykazane w sprawozdaniu RB-ZN winny korelować z danymi wynikającymi ze sprawozdania RB-27ZZ z wykonania planu dochodów związanych z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych JST ustawami?

Postępowanie jednostki budżetowej opisane w zapytaniu jest jak najbardziej prawidłowe. Sprawozdanie Rb-ZN to sprawozdanie uzupełniające do kwartalnych sprawozdań Rb-Z (zobowiązania wg tytułów dłużnych) i Rb-N (należności oraz wybrane aktywa finansowe) dla dysponenta środków budżetu państwa przekazującego dotacje na realizację zadań zleconych z zakresu administracji rządowej oraz inne zadania zlecone odrębnymi ustawami JST.

Dysponenci środków budżetu państwa (tj. odbiorcy sprawozdań Rb-ZN) na jego podstawie mogą uzupełnić sprawozdania Rb-Z i Rb-N o wartość środków zgromadzonych przez JST (np. z tytułu dochodów budżetu państwa pobranych, ale nieprzekazanych na rachunek budżetu państwa) oraz o stan należności przypisany dla budżetu państwa w ramach realizacji przez JST zadań zleconych. Sprawozdanie Rb-ZN umożliwia wszystkim JST, realizującym zadania zlecone, uniknięcie wykazywania we własnych sprawozdaniach Rb-N należności lub stanu środków na rachunkach bankowych, które nie są przypisane budżetowi lokalnemu, tylko centralnemu. W związku z powyższym, w sprawozdaniu Rb-ZN należy wykazywać tylko i wyłącznie należności przypisane do budżetu państwa z tytułu realizowanych zadań zleconych. Jednocześnie, aby kwoty ujęte w Rb-ZN nie zostały zdublowane w trakcie agregacji danych z całego sektora finansów publicznych, nie mogą one równocześnie występować w Rb-N jednostki budżetowej.

W kwestii zbieżności kwot wykazywanych w sprawozdaniach Rb-ZN ze sprawozdaniami występującymi w ramach sprawozdawczości budżetowej należy pamiętać, że zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia Ministra Finansów z 4.3.2010 r. w sprawie sprawozdań jednostek sektora finansów publicznych w zakresie operacji finansowych (Dz.U. Nr 43, poz. 247) sprawozdania Rb-Z, Rb-N, Rb-UZ, Rb-UN i Rb-ZN są sprawozdaniami sporządzanymi do celów statystycznych. Owszem, podstawą do ich sporządzania są ewidencja księgowa jednostki, sprawozdania lub inne wiarygodne dokumenty poświadczające istnienie danego zobowiązania lub należności. Ale kwoty występujące w sprawozdaniu Rb-ZN lub Rb-N nie muszą mieć swojego odzwierciedlenia w sprawozdaniach Rb-27ZZ i Rb-28S, gdyż służą one innym celom.
arka

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x