Poratujcie - dłużnik płacił jednocześnie do nas i wierzycielce. Teraz to wyszło i robię nienależnie pobrane. Czy ze zwrotu dokonanego przez wierzycielkę powinnam oddac dłużnikowi to co nadpłacił? jesli tak to w jaki sposób - przez komornika? przekazem pocztowym?
w ten sam sposób bo była robiona konkretna wpłata..czyli jak wpłacił przez komora to oddaj komorowi jak wpłacił przelewem to i oddaj przelewem na jego konto
niekoniecznie, ja rozmawiałam z pracownikiem MPIPS to nasza decyzja w jaki sposób oddamy pieniądze dłużnikowi czy za pośrednictwem komornika czy na jego konto czy zwykłym pismem czy też decyzją. nie ma na to przepisu. Ja dostawałam pieniądze za pośrednictwem komornika a oddamy je na konto dłużnika (bez udziału komornika który pewnie nie będzie wiedział co z tym zrobić)
A jak wierzycielka odebrała świadczenie nienależnie pobrane to oddaje ją po prostu dla dłużnika ? Zawsze świadczenia nienależnie pobrane przekazuje do województwa.
Nie powinnam pisać do województwa z prośbą o zwrot spłaconego przez dłużnika świadczenia?
witam, miałam bardzo podobną sytuację. Urząd Wojewódzki zwrócił mi już pieniądze wraz z odsetkami (od tej nadpłaty). Jak zaksięgować to w programie? Pracuję na Familii. Pozdrawiam