Nienależnie pobrane i zwrot do dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 mar 2014, 13:15

Poratujcie - dłużnik płacił jednocześnie do nas i wierzycielce. Teraz to wyszło i robię nienależnie pobrane. Czy ze zwrotu dokonanego przez wierzycielkę powinnam oddac dłużnikowi to co nadpłacił? jesli tak to w jaki sposób - przez komornika? przekazem pocztowym?
~Mery

Napisano: 04 mar 2014, 14:37

?
~ja

Napisano: 04 mar 2014, 14:44

w ten sam sposób bo była robiona konkretna wpłata..czyli jak wpłacił przez komora to oddaj komorowi jak wpłacił przelewem to i oddaj przelewem na jego konto
~Jagoda

Napisano: 04 mar 2014, 15:39

niekoniecznie, ja rozmawiałam z pracownikiem MPIPS to nasza decyzja w jaki sposób oddamy pieniądze dłużnikowi czy za pośrednictwem komornika czy na jego konto czy zwykłym pismem czy też decyzją. nie ma na to przepisu. Ja dostawałam pieniądze za pośrednictwem komornika a oddamy je na konto dłużnika (bez udziału komornika który pewnie nie będzie wiedział co z tym zrobić)
~Marta

Napisano: 06 mar 2014, 11:01

Dzięki, pewnie pójdzie przekazem, ale troche to potrwa, bo wierzycielka ani myśli oddawać kasy
~Mery

Napisano: 08 maja 2015, 12:39

A jak wierzycielka odebrała świadczenie nienależnie pobrane to oddaje ją po prostu dla dłużnika ? Zawsze świadczenia nienależnie pobrane przekazuje do województwa.
Nie powinnam pisać do województwa z prośbą o zwrot spłaconego przez dłużnika świadczenia?
AgaWa1984

Napisano: 05 lip 2017, 12:55

witam, miałam bardzo podobną sytuację. Urząd Wojewódzki zwrócił mi już pieniądze wraz z odsetkami (od tej nadpłaty). Jak zaksięgować to w programie? Pracuję na Familii. Pozdrawiam ;)
tlw
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 12:27
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x