status dłużnika alimentacyjnego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 04 mar 2014, 13:25

Czy wniosek wierzyciela o umorzenie egzekucji co do bieżących i zaległych alimentów pozbawia zobowiązanego statusu dłużnika alimentacyjnego?
To w związku z pismem dłużnika o zwrot zatrzymanego prawa jazdy:- \"art.5ust.6pkt.2-nastąpi utrata statusu dłużnika alimentacyjnego\". Pkt.1 nie wchodzi w grę . Pozdrawiam.
~www.

Napisano: 04 mar 2014, 13:41

pod warunkiem , ze ma spłacony FA i zal.
~Algar

Napisano: 04 mar 2014, 14:01

A dlaczego, skoro z definicji dłużnika wynika , że jeżeli jest zobowiązany do płacenia alimentów , a egzekucja jest bezskuteczna? A nie z zadłużenia wobec gminy? Przecież nie ma egzekucji , bo jest umorzona na wniosek wierzyciela?
~www.

Napisano: 04 mar 2014, 14:26

Nie mam racji?
Może jeszcze ktoś się wypowie?
~www.

Napisano: 04 mar 2014, 14:44

ale co ty chcesz umorzyć wypłacony fundusz i zal. na wniosek wierzycielki?
~marta

Napisano: 04 mar 2014, 15:06

Dłużnik zwrócił się do mnie o wystąpienie do Starosty o zwrot zatrzymanego prawa jazdy. Komornik na pytanie czy dłużnik wywiązuje się w 50% przez 6 miesięcy odpowiedział , że nie , ale wierzyciel wystąpił z wnioskiem o umorzenie egzekucji dot. zaległych i bieżących alimentów i na jego wniosek egzekucja alimentów została umorzona. I w związku z tym mam pytanie czy jest w tej sytuacji dłużnik jest dłużnikiem alimentacyjnym czy nie?
~www.

Napisano: 04 mar 2014, 15:19

jeśli ma wobec Ciebie zaległości (FA bądź ZA) to nadal jest dłużnikiem
~marta

Napisano: 04 mar 2014, 15:25

dluzniku alimentacyjnym - oznacza to osobe zobowiazana do alimentow na podstawie tytulu wykonawczego, przeciwko ktorej egzekucja okazala sie bezskuteczna...nie ma bezskutecznej egzekucji, w ogole jej nie ma - wiec nie ma tez dluznika alimentacyjnego
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2014, 15:55

Zgadzałabym się z kb. Wierzyciel rządzi egzekucją , skoro wycofał egzekucję tzn. jej w ogóle nie ma, to jak może być bezskuteczna czy skuteczna?
Przecież samo postepowanie wobec dłużnika alimentacyjnego nie musi być związane z przyznaniem prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego , wystarczy , że jest wszczęta egzekucja i egzekucja jest bezskuteczna. Odpowiedź kb utwierdza mnie w przekonaniu , że należy czytać tę definicje przez pryzmat czy jest prowadzona egzekucja alimentów czy nie .B. Dziękuję, chyba , że ktoś jeszcze zaprezentuje swój pogląd.
~www.

Napisano: 04 mar 2014, 16:29

a ja mam taki przypadek: facet splacil cały wypłacony FA, zapłacił za bieżący miesiąc alimenty na dzieci poprzez komornika, ma zaległości wobec wierzyciela ok. 10 tys ; czy w takim przypadku mozna wystąpić do starosty o zwrot prawa jazdy ? czy musi splacić też wierzyciela ?
~Magda1

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x