nienależnie pobrane - koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 04 lut 2025, 11:11

Hej, petenci dostają wszczęcia postępowań w sprawie nienależnie pobranych świadczeń z wielu lat wstecz, decyzje odmowne przez wojewodę wydane kilka lat temu, a przypomniano sobie, że trzeba nienależne zrobić. Odsetki przez te lata wiadomo nazbierały się. Teraz pytają się mnie czy można "coś" zrobić aby nie płacić tych odsetek - bo długo trwało postępowanie i w ogóle dzieci dorosłe itd. Pytanie brzmi czy macie jakieś wygrane przypadki odwołania od nienależnie pobranych ustalonych w ramach koordynacji? Czy odwołanie przedłuży tylko czas spłat i będą większe odsetki? Nie wiem jak wspomóc moich petentów. Dość długo te postępowania trwają w jednym przypadku dopiero po 5 latach od przesłania zapytania o koordynację ustalili, że zachodzi następnie wydano odmowę a po dwóch latach nagle wszczęcie o nienależnie pobrane :evil: Dodam, że jakoś do tej pory nie było nienależnych z koordynacji więc nie miałam do czynienia z ewentualnymi odwołaniami i nie wiem czy można cokolwiek zdziałać.
JUSTYNAD
Stażysta
Od: 03 sty 2021, 15:03
Zajmuję się: SR

Napisano: 04 lut 2025, 11:13

Strony składały wnioski o umorzenie odsetek z uwagi na przewlekłość postępować i Wojewoda umarzał same odsetki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x