Niepełnosprawnośc-eksmon nienależnie pobrane pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 lut 2025, 12:58

Dzień dobry,
mam taki problem dokonując weryfikacji przez system EKSMOon wyszło mi, ze pan złozył wniosek o niepełnosprawność , przedłuzyłam do dnia 31 marca 2025r. w grudniu weszłam zweryfikować i wyszło, że nie ma juz prawa do tego zasiłku pielęgnacyjnego zadzowniłam do powiatowego zespołu a oni mi mowią ze jakis bład bo ten pan nie składał we wrzesniu zadnego wniosku, eksmon zle podało informację, wystapiłamo udostepnienie danych i przysłali mi, ze faktycznie nie ubiegał sie i co teraz z jakiego tytułu mu uchylić? dwa okazuje się, że nie może przyjsc i nie odebrał zawiodomieniu o uchyleniu bo aktualnie przebywa za granica, to co uchylic zrobic nienalzenie pobrane czy np. wystąpic do krus bo wiem , że ma stamtąd jakies swiadczenie? jak to zrobić? uchylenienia i tak nie bedzie widział jak go nie ma. Pomozcie co zrobic
ktowie
Praktykant
Od: 19 lip 2017, 15:14
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 lut 2025, 14:44

Proponuję wznowienie postępowania na podstawie art. 145 par.1 pkt 1 (masz fałszywy dowód z EKSMOON, co potwierdziło ci orzecznictwo), a następnie nienależnie pobrane na podstawie art. 30 ust.2 pkt 4 (oczywiście bez naliczania odsetek, zgodnie z art. 30 ust. 2b).
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 lut 2025, 15:40

czyli uchyliła bys zgodnie z art 32 sr oraz 145 par 1 kpa czy jak, bo zrobiłam już zawiadomienie o uchyleniu i zgodnie z tym 145 or 1 byś uchyliła tak? akurat z tym to kuleje troche myslałam jeszcze o 145 ust pkt 5 W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli: wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;
ktowie
Praktykant
Od: 19 lip 2017, 15:14
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 lut 2025, 16:44

ktowie pisze:
04 lut 2025, 15:40
czyli uchyliła bys zgodnie z art 32 sr oraz 145 par 1 kpa czy jak,
to są dwie zupełnie różne bajki..... tutaj tylko tryb wznowieniowy, jak nigdy nie robiłaś to trzeba poczytać bo to niezwyczajna procedura i dość trudna
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x