Nienależnie pobrane stypendia - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 kwie 2019, 14:41

Jak myślicie. Pani "x" pobierała stypendium szkolne na rzecz uprawnionego syna "x". Podjęła zatrudnienie w listopadzie 2018 - twierdzi, że ten fakt został zgłoszony, ale Pani "y", która wcześniej to prowadziła uznała, że za grudzień jej pieniądze się należą (mimo, że miała przekroczenie dochodu). Stypendia zostały przekazane do nas. Jak to teraz rozwiązać? Wszcząć postępowanie (co powinno już wtedy być zrobione) o nienależnie pobranych, później znów wszcząć i wydać drugą decyzję o kwocie? Trochę jest to dla dziwne rozwiązanie. Może ktoś z Was miał taką sytuację? Pierwszy raz z czymś takim się spotykam.
svnderka
Praktykant
Od: 03 kwie 2019, 8:31
Zajmuję się: FA

Napisano: 11 kwie 2019, 9:52

Mam trochę podobny przypadek, tyle że Pani nie zgłosiła i powinna wejść w inny próg dochodowy, nie wiem co z tym teraz zrobić. Czy można na przykład pomniejszyc jej stypendium w tym okresie, o kwotę nie należnie pobraną w okresie wrzesień - grudzień ?
dastiditu
Stażysta
Od: 24 sty 2019, 12:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 kwie 2019, 11:50

svnderka pisze:Pani "x" pobierała stypendium szkolne na rzecz uprawnionego syna "x". Podjęła zatrudnienie w listopadzie 2018 - twierdzi, że ten fakt został zgłoszony, ale Pani "y", która wcześniej to prowadziła uznała, że za grudzień jej pieniądze się należą (mimo, że miała przekroczenie dochodu).
Jakiś dokument potwierdzający to zgłoszenie? Oświadczenie jakieś? Zaświadczenie od pracodawcy? Cokolwiek? Bo jeśli zgłosiła oficjalnie i masz na to "kwity" to jest podstawa do postępowania. A jeśli pani "x" rozmawiała z panią "y" w sklepie zoologicznym po pracy to trochę za mało żeby uznać to za dopełnienie obowiązku o poinformowaniu urzędu o jakichkolwiek zmianach.

Jak już będziesz miała w ręku dokument który da Ci podstawy do stwierdzenia nienależnych to robisz wszczęcie postępowania. Wydajesz decyzję w której dokładnie opisujesz: że klientka miała stypendium, że zmiana sytuacji, że za grudzień stwierdza się, że świadczenie nie przysługiwało.
Następnie wydajesz kolejną decyzję "przypisanie do zwrotu" w której piszesz klientce ile ma oddać i w jaki sposób. Tak to wygląda w standardowym postępowaniu administracyjnym. Art. 90o pkt 5,6 z ustawy o systemie oświaty.

Jest tam jeszcze pkt 7: W przypadkach szczególnych, zwłaszcza jeżeli zwrot wydatków na udzielone stypendium szkolne w całości lub w części stanowiłby dla osoby zobowiązanej
nadmierne obciążenie lub też niweczyłby skutki udzielanej pomocy, właściwy organ
może odstąpić od żądania takiego zwrotu.

Więc trzeba dodatkowo przeanalizować sytuację klientki bo jak przekroczyła kryterium o 1 grosz to chyba można by jej zastosować ten pkt szczególnie gdy zadanie w gminie jest realizowane na zasadzie zwrotu kosztów.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02
Zajmuję się: ST

Napisano: 11 kwie 2019, 12:26

Hej. Mam prośbę mógłby mi ktoś z Was powiedzieć jak powinnam prawidłowo przeprowadzić postępowanie administracyjne dotyczące "starego" roku szkolnego 2017/2018?? Wyszło na jaw od osób trzecich i mam na to dokument, że córka (członek rodziny) podjęła zatrudnienie od 15 marca 2018 r. wzięłam dochód za kwiecień 2018 i od maja 2018 r. ma nienależnie pobrane stypendium szkolne???
Jak byście to ugryźli ???
ewcik0291
Stażysta
Od: 17 kwie 2018, 16:48

Napisano: 11 kwie 2019, 22:06

Tu jest trochę grubsza sprawa, bo Pani, która wcześniej to prowadziła nie wzięła żadnego oświadczenia. Wyszło to dopiero, gdy stypendia zostały przekazane nam i skojarzyło nam się to z sytuacją z FA. Stamtąd dopiero mamy oświadczenie. Jednak teraz mi się wszystko zaczyna układać, dziękuję bardzo! :)
svnderka
Praktykant
Od: 03 kwie 2019, 8:31
Zajmuję się: FA

Napisano: 12 kwie 2019, 10:53

Naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc??? :!: :(
ewcik0291
Stażysta
Od: 17 kwie 2018, 16:48

Napisano: 12 kwie 2019, 11:23

ewcik0291 pisze:Hej. Mam prośbę mógłby mi ktoś z Was powiedzieć jak powinnam prawidłowo przeprowadzić postępowanie administracyjne dotyczące "starego" roku szkolnego 2017/2018?? Wyszło na jaw od osób trzecich i mam na to dokument, że córka (członek rodziny) podjęła zatrudnienie od 15 marca 2018 r. wzięłam dochód za kwiecień 2018 i od maja 2018 r. ma nienależnie pobrane stypendium szkolne???
Jak byście to ugryźli ???
... Robisz dokładnie tak jak opisałem:
Wszczęcie postępowania ws nienależnie pobranych świadczeń,
Decyzja stwierdzająca nienależnie pobrane świadczenia,
Przypisanie do zwrotu.
ewcik0291 pisze:Naprawdę nikt nie jest w stanie mi pomóc??? :!: :(
Nie wiem czemu Ci trzeba pisać osobnego posta skoro dokładnie to samo jest w poście powyżej. Czytaj dokładniej, nikt się nie lubi powtarzać.
vero
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 9:02

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x