Nienależnie pobrane ŚW500+ potrącone na bieżącej liście - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 25 maja 2017, 13:51

...potrącenie to potrącenie....operacja bezgotówkowa. Ani to dochód ani wydatek. Nie ma zapłaty ani wpływu dochodu a zdarzenie księgowane jest nierzetelnie gdyż niezgodnie z jego rzeczywistym przebiegiem. Całe oprogramowanie jakie bdmb wciska opsom to knot totalny oparty na zasadzie kasowej.

...decyzja przyznająca świadczenie to zobowiązanie i koszt przyszłych okresów czyli czynne RMK. To zdarzenie obligujące opisane w standzie rachunkowości uchwalonym przez Komitet Standardów Rachunkowości działający przy MF. Piszę o tym ja i Ministerstwo Finansów już w komunikacie z 2011 roku dot. funduszu alimentacyjnego.

Proste sprawy dla wirtualnej rzeczywistości w jakiej żyje niedouk bdmb niezrozumiałe i zagadkowe, podobnie jak niezrozumiałe dla obsługujących jego i jemu podobne oprogramowanie, która to obsługa błędnie jest nazywana księgowością, a ludzie księgowymi.

Weźcie sobie bilans do ręki....aktywa na dole sobie zobaczcie co tam jest....pozycja B.IV i aktywa pozycja C.II.5.

B.IV AKTYWA
C.II.5 PASYWA
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 14:17

Wielokrotnie miałem sposobność przekonać się o możliwościach intelektualnych TW i nierozumienie przez niego tego co napisałem powyżej nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem.

Kiedyś przed laty stoczyłem z TW na tym forum boje, gdyż nie mógł zrozumieć sposobu obliczania proporcji - chodziło o proporcjonalne zaliczanie wpłat na NG i odsetki.
TW uparł się, że podział proporcjonalny wplaty na odsetki to podział w stosunku: odsetki/NG

Lata płyną a TW nie robi postępów - może czas by zmienić profesję.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2017, 15:02

....i tu się mylisz bo jest dokładnie odwrotnie. O ile ja zrozumiałem problem dotyczący odsetek, i akceptuję twoje wyjaśnienia, o tyle ty nadal nie umiesz mnożyć przez zero i nie rozumiesz RMK.

Przez te wszystkie lata nadal piszesz o księgowaniu FA metodą należność jako zobowiązania, choć od 2011 nie ma już takich przepisów, gdyż i MF wyciąga wnioski z praktyki, gdyż 60% razy zero daje zero. Przepisy się zmieniły ale ty trwasz w błędzie. Tak samo jak z RMK i zobowiązaniami z tym tematem związanymi.

A u ciebie bdmb .... jak to z tym mnożeniem jest przez zero? Odsetki umiesz liczyć....a przez zero też chyba powinieneś umieć mnożyć?

A bilans to ty kiedyś widziałeś w życiu?

B.IV AKTYWA
C.II.5 PASYWA

https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... TANCE_yQ5z_

cytat ze strony MF:

Dodatkowo ewidencja szczegółowa do konta 221 powinna być prowadzona według dłużników i podziałek klasyfikacji budżetowej, których należności dotyczą. W tej sytuacji ewidencja należności z tytułu funduszu alimentacyjnego powinny być ujęte w ewidencji prowadzonej w jednostce budżetowej na koncie 221 w korespondencji z kontem 720 – „Przychody z tytułu dochodów budżetowych".

Decyzje przyznające świadczenia z funduszu alimentacyjnego przyznawane są generalnie w okresie od 1 października do 30 września roku następnego. W sytuacji tej do ewidencji świadczeń z funduszu alimentacyjnego dotyczących następnych okresów sprawozdawczych, należałoby przyjąć rozwiązanie ewidencyjne polegające na ujęciu tych świadczeń na koncie 640 – „Rozliczenia międzyokresowe kosztów".
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x