nienależnie pobrane świadczenia - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 wrz 2015, 8:58

Witam
Mam problem i chciałabym się dowiedzieć jak wy byście postąpili, no chyba że ktoś z was miał taką samą sytuację i mi doradzi.

Mam Panią która od 15 lat jest skierowana przez nasz OPS do domu PCK( nadmienię że Pani jest bezdomna, ma schizofrenię paranoidalną -nie leczy się, nie ma stałego dochodu) . Za pobyt płacimy ponad 1500 zł miesięcznie do tego w między czasie otrzymywała zasiłek stały oraz czasami zasiłki celowe. W tym roku jakimś niewyjaśnionym sposobem wyszło na jaw że ta Pani ma zasądzone od byłego męża alimenty i komornik je ściąga i przekazuje w/wym. Sprawdziliśmy 10 lat wstecz jej sytuację. Okazało się że jedynie od 5 lat komornik co jakiś czas przesyła jej pieniądze. Po przeanalizowaniu jej sytuacji okazuje się że zostało nienależnie pobrane świadczenia w wysokości łącznie 9000 zł . Na tej podstawie wszczęliśmy postępowanie , kazaliśmy się jej zgłosić do nas o wgląd w papiery, wydaliśmy następnie decyzję zmieniające, uchylające itp. Teraz wysłaliśmy prośbę o przeprowadzenie dodatkowego wywiadu powołując się na art. 104 naszej ustawy ( Pani jest w domu PCK w innej miejscowości). Teraz otrzymaliśmy już ten wywiad który ustala jej sytuację dochodową, rodziną i majątkową oraz zostało dołączone od tej pani pismo z prośbą o umorzenie nienależnie pobranych świadczeń. I moje pytanie jest następujące CZY W TYM PRZYPADKU NA TEJ PODSTAWIE WYDAJECIE JEDNA DECYZJE W KTOREJ JEDNOCZESNIE MOWICIE O NIENALEZNIE POBRANYM ŚWIADCZENIU I O UMORZENIU NALEŻNOŚCI . CZY NAJPIERW MIMO TO WYDAJECIE DECYZJE O NIENALEŻNIE POBRANYCH ŚWIADCZENIACH A DOPIERO PO UPRAWOMOCNIENIU SIE TEJ DECYZJI WYDAJECIE DECYZJE O UMORZENIU NALEŻNOŚCI .
JEŻELI ROBICIE TAK JAK W DRUGIM PRZYPADKU CZYLI DWIE OSOBNE DECYZJE TO CZY PO WYDANIU DECYZJI O NIENALEZNIE POBRANYM ŚWIADCZENIU KAŻECIE PONOWNIE ZROBIĆ WYWIAD POD KĄTEM UMORZENIA A PÓŻNIEJ WYADJECIE ODPOWIEDNIĄ DECYZJĘ.

Proszę pomóżcie
aga1988

Napisano: 02 wrz 2015, 16:33

Najpierw uchylamy lub zmieniamy decyzje. Po ich uprawomocnieniu ustalamy kolejną decyzją nienależnie pobrane...... Po uprawomocnieniu robimy wywiad pod kątem zwrotu - odstępujemy lub żądamy zwrotu jednorazowo lub w ratach.
gbvyv

Napisano: 02 wrz 2015, 22:24

najpierw decyzja uznająca dane świadczenie za nienależnie pobrane podlegające zwrotowi z pouczeniem o możliwości złożenia wniosku o odstąpienie od zwrotu, rozłożenia na raty bądź częściowego umorzenia ( o to może też wnioskować pracownik socjalny) co będzie podstawą do uchylenia przyznanego świadczenia,( art.106 ust.5 uops: Decyzję administracyjną zmienia się lub uchyla na niekorzyść strony bez jej zgody w przypadku zmiany przepisów prawa, zmiany sytuacji dochodowej lub
osobistej strony, pobrania nienależnego świadczenia........), potem wywiad ustalający aktualną sytuację strony i kolejna decyzja o zwrocie, rozłożeniu na raty lub odstąpieniu od żądania zwrotu w zależności od sytuacji. gbvyv na jakiej podstawie chcesz uchylić lub zmienić decyzję na niekorzyść strony?( masz jej wniosek, zgodę????) a potem dopiero ustalać nienależnie pobrane świadczenie?dobrze myślisz tylko kolejność odwrotna.miałem nie jedna taką sytuację, były odwołania i zawsze sko utrzymywało moje decyzje, więc najprościej jest zrobić tak jak napisałem, aga1988 masz wszystko co ci potrzebne do przeprowadzenia tego postępowania-aha i jeszcze jedno decyzję uchyla się od teraz nigdy ( skutek ex nunc) wstecz, natomiast nienależnie pobrane świadczenie dotyczy okresy wcześniejszego, dla zainteresowanych polecam poczytać to :https://www.lex.pl/akt/-/akt/zmiana-lub- ... spolecznej, pozdrawiam
janek50

Napisano: 28 wrz 2015, 13:40

Mam pytanie, czy w decyzji wystarczy napisać, że odstępuję od żądania zwroty nienależnie pobranego zasiłku stałego czy muszę pisać, że umarzam nienależnie pobrane świadczenie w całości? Nie bardzo rozumiem różnicę odstąpienia od umorzenia nienależnie pobranego zasiłku.
Bardzo proszę o pomoc.
una

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x