Witam
Mam problem i chciałabym się dowiedzieć jak wy byście postąpili, no chyba że ktoś z was miał taką samą sytuację i mi doradzi.
Mam Panią która od 15 lat jest skierowana przez nasz OPS do domu PCK( nadmienię że Pani jest bezdomna, ma schizofrenię paranoidalną -nie leczy się, nie ma stałego dochodu) . Za pobyt płacimy ponad 1500 zł miesięcznie do tego w między czasie otrzymywała zasiłek stały oraz czasami zasiłki celowe. W tym roku jakimś niewyjaśnionym sposobem wyszło na jaw że ta Pani ma zasądzone od byłego męża alimenty i komornik je ściąga i przekazuje w/wym. Sprawdziliśmy 10 lat wstecz jej sytuację. Okazało się że jedynie od 5 lat komornik co jakiś czas przesyła jej pieniądze. Po przeanalizowaniu jej sytuacji okazuje się że zostało nienależnie pobrane świadczenia w wysokości łącznie 9000 zł . Na tej podstawie wszczęliśmy postępowanie , kazaliśmy się jej zgłosić do nas o wgląd w papiery, wydaliśmy następnie decyzję zmieniające, uchylające itp. Teraz wysłaliśmy prośbę o przeprowadzenie dodatkowego wywiadu powołując się na art. 104 naszej ustawy ( Pani jest w domu PCK w innej miejscowości). Teraz otrzymaliśmy już ten wywiad który ustala jej sytuację dochodową, rodziną i majątkową oraz zostało dołączone od tej pani pismo z prośbą o umorzenie nienależnie pobranych świadczeń. I moje pytanie jest następujące CZY W TYM PRZYPADKU NA TEJ PODSTAWIE WYDAJECIE JEDNA DECYZJE W KTOREJ JEDNOCZESNIE MOWICIE O NIENALEZNIE POBRANYM ŚWIADCZENIU I O UMORZENIU NALEŻNOŚCI . CZY NAJPIERW MIMO TO WYDAJECIE DECYZJE O NIENALEŻNIE POBRANYCH ŚWIADCZENIACH A DOPIERO PO UPRAWOMOCNIENIU SIE TEJ DECYZJI WYDAJECIE DECYZJE O UMORZENIU NALEŻNOŚCI .
JEŻELI ROBICIE TAK JAK W DRUGIM PRZYPADKU CZYLI DWIE OSOBNE DECYZJE TO CZY PO WYDANIU DECYZJI O NIENALEZNIE POBRANYM ŚWIADCZENIU KAŻECIE PONOWNIE ZROBIĆ WYWIAD POD KĄTEM UMORZENIA A PÓŻNIEJ WYADJECIE ODPOWIEDNIĄ DECYZJĘ.
Proszę pomóżcie