nienależnie pobrane w rodz zastępczej z pomocy społecznej

ODPOWIEDZ
pcpr1

nienależnie pobrane w rodz zastępczej z pomocy społecznej

Post autor: pcpr1 »

w marcu rodzina zastepcza otrzymująca świadczenie na dziecko na podstawie ustawy o pomocy społecznej (tzw starych zasadach) zwiększył sie dochód dziecka od lutego br. Od kiedy zmienić decyzję? czy będą nienaleznie pobrane świadczenia ?
Awatar użytkownika
iwa27
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: nienależnie pobrane w rodz zastępczej z pomocy społeczne

Post autor: iwa27 »

My traktujemy zasadę dochodu z pomocy społecznej - czyli dochód z poprzedniego miesiąca. Jak się zmienił w lutym to ma wpływ na zmianę świadczenia w marcu, czyli zwrot za marzec. A odsetki będą dopiero wtedy jeśli RZ nie zdąży zwrócić należności do 31marca - odsetki się liczy od 1 kwietnia.
IzaA

Post autor: IzaA »

Mam podobną sytuację: rodzinie (na przepisach ustawy o pomocy społ.) wygasła decyzja w lutym br. i od marca br. wydano nową decyzję przy czym wyszło, że dziecko w RZ otrzymało rentę rodzinną przyznaną od 08.2014. W marcu 2015 przyznano nową decyzją świadczenie już pomniejszone o 50% dochodu dziecka. Zatem wszczynam nowe postępowanie o NPŚ od 01.09.2014 do 28.02.2015 i działam tu w trybie ustawy o pieczy, naliczam odsetki od września, itd.
pcpr on

Post autor: pcpr on »

Myślę że jeśli wypłacone na podstawie ustawy o pomocy społecznej to i nienależne świadczenia tez z tej ustawy czyli bez odsetek ustawowych.
ODPOWIEDZ