Witajcie!
Temat ten zapewne już nie raz był poruszany, ale ciągle mamy wątpliwości, jak należy postępować w przypadku zmiany lub uchylenia decyzji na podstawie art. 106 ust. 5 ustawy o pomocy społecznej (lub na podstawie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej). Interpretacje są różne, wyroki sądów administracyjnych tak samo i nie wiadomo, czy w decyzjach takich należy wskazywać datę, od której następuje weryfikacja decyzji i czy może to być data wsteczna? Jak to praktykujecie u siebie: zmieniacie (uchylacie) od daty zmiany sytuacji, czy od daty przyszłej, czy może w ogóle nie wskazujecie daty?
Zmiana i uchylenie decyzji
Re: Zmiana i uchylenie decyzji
widziałem różne orzeczenia sądu że można z datą wstecz jak również że nie można. ja robię z datą wstecz. może nich ktoś jeszcze się wypowie.
Re: Zmiana i uchylenie decyzji
Własnie wyroki sądów administracyjnych w tej kwestii są różne, podobnie jak opinie MPiPS. Po nasłuchaniu się o tym, że nie powinno wskazywać się daty uchylenia czy też zmiany (a tym bardziej wstecz), w decyzji napisałam tylko tyle, że uchyla się taką i taką decyzję. I nasz sąd administracyjny uchylił ją z powodu braku wskazania daty. Uznał, że jak się nic nie napisze, to nie wiadomo, od kiedy świadczenie przestaje przysługiwać. I właściwie zgadzam się z tym. Poza tym zakładając, że np. zmienia się decyzję na przyszłość w zakresie obniżenia wysokości świadczenia (zacznie obowiązywać, gdy stanie się ostateczna, a nie da się jednoznacznie tego określić), to od kiedy trzeba byłoby wypłacać to niższe świadczenie? I weź tu bądź mądry
Oprócz Zmiana i uchylenie decyzji - Stare tematy przeczytaj również:
współpraca z asystentami rodziny
zawieszenie pomocy na usamodzielnienie
urlop dziekański a pomoc na KN
Zaproszenie
Aktualizacja programu „Sprawozdanie rzeczowo-finansowe v.9.0
baza danych AS 2015
Opinia do OA ART. 139A
przerwa w kontynuowaniu nauki ustawa o pieczy
nienależnie pobrane w rodz zastępczej z pomocy społecznej
pomoc finansowa na kn
Ocena zasobów