nienależnie pobrane z mojej winy czy naliczać odsetki?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczeniem wychowawczym
- Kontakt:
nienależnie pobrane z mojej winy czy naliczać odsetki?
Witam Pani pobrała świadczenie które nie powinna pobrać. Pani sama zadzwoniła i zgłosiła że dostała świadczenie które nie powinna dostać. Czy w takim przypadku liczę odsetki?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: nienależnie pobrane z mojej winy czy naliczać odsetki?
nie będę się mądrzył, ale zdaje się że jedynie w przypadku zastosowania :
art 25
2. Za nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze uważa się:
...
"4) świadczenie wychowawcze przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie wychowawcze przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia wychowawczego;:
...
3. Od kwot nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego, o którym mowa w ust. 2 pkt 1-3 i 5, naliczane są odsetki ustawowe za opóźnienie."
czyli w przypadku tej "4" jest bez odsetek
art 25
...
"4) świadczenie wychowawcze przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie wychowawcze przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia wychowawczego;:
...
3. Od kwot nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego, o którym mowa w ust. 2 pkt 1-3 i 5, naliczane są odsetki ustawowe za opóźnienie."
Małopolska/OPS/Sygnity
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczeniem wychowawczym
- Kontakt:
No właśnie też mi się tak wydaję ale wolałem się upewnić. Bardzo dziękuje za pomoc.
Ragnar pisze:nie będę się mądrzył, ale zdaje się że jedynie w przypadku zastosowania :
art 25
...
...
-
- Referent
- Zajmuję się: PS SR
- Kontakt:
Wydaje mi się, że jest opcja tak jak piszecie, ale kiedyś słyszałam na szkoleniu, że strona może wyrazić zgodę na uchylenie dec. na podstawie art. 155 Kpa, potem składa podanie o umorzenie odsetek. Wtedy będzie bez angażowania SKO. W praktyce nigdy tego nie przerabiałam.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
niech zrobi przelew zwrotny, napisz notatkę i z głowy..... no chyba, że bardzo lubicie komplikować sobie życie 

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A co z decyzją? Mam Panią, której wydałam decyzję przyznającą a nie powinnam, Pani zwróciła mi pieniądze bez odsetek, ale teraz muszę zrobić coś z tą decyzją...Panie ze świadczeń podpowiedziały żeby uchylić w całości...tylko na co się powołać?
Oprócz nienależnie pobrane z mojej winy czy naliczać odsetki? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Nienależnie pobrane świadczenie/Odsetki
uzysk od kiedy wstrzymać- pilne prosze o pomoc
wykreślenie ze skłądu rodziny syna, który podjął prace
Działy specjalne producji rolnej czy mozna odliczyc składki
Przedawnienie wierzytelności- PIT 8 C czy można utracić???
wezwanie w związku z alimentami
Sprawozdanie SW do 29 grudnia 2017
odsetki jak naliczyć jeśli powinno się naliczyć od 1 maja? c
czy to będzie pierwsze dziecko czy kolejne
umowa zlecenie- utracic jej można
renta utrata czy uzysk a może kontynuacja
3 m-ce a od XII ojciec ponownie w rodzinie
Odsetki od NP świadczeń wychowawczych
19 ust. 5 oddalenie zabezpierczenia powództwa
jak potraktować umowy zlecenia i tej samej firmie
ROPS uchylenie zakończonej decyzji