Witam wszystkich. Mam pytanie co zrobić gdy zasiłek rodzinny został przyznany, a pracownik przeoczył umowę zlecenie która trwa i nie dopisał jej do dochodu a po ponownym przeliczeniu rodzina przekracza dochód i tak na prawdę nie powinni dostać zasiłku rodzinnego. Robić wszczęcie i nienależnie pobrane a jak klient mi się nie zgodzi na oddanie bo to nie z jego winy tylko z mojej?? Bardzo proszę o radę.
art. 156 KPA § 1.
Organ administracji publicznej stwierdza nieważność decyzji, która:
1) wydana została z naruszeniem przepisów o właściwości;
2) wydana została bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa;
3) dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną albo sprawy, którą załatwiono milcząco;
4) została skierowana do osoby niebędącej stroną w sprawie;
5) była niewykonalna w dniu jej wydania i jej niewykonalność ma charakter trwały;
6) w razie jej wykonania wywołałaby czyn zagrożony karą;
7) zawiera wadę powodującą jej nieważność z mocy prawa.
Gdy będzie stwierdzona nieważność, trzeba wydać prawidłową decyzję - czyli odmowną, a potem decyzję o zwrocie.
mam podobną sytuację - wydałam decyzję na 500 + na nowy okres zasiłkowy 2018/2019, świadczenie zostało wypłacone
i teraz okazało się że nie doliczyłam zasiłku dla bezrobotnych a ztym zasiłkiem dochód przekraczał.
Pani nic nie zataiła wszystkie dokumenty przedstawiła - tylko ja przeoczyłam, że ma zasiłek dla bezrobotnych