Mam zagwostkę i już całkiem zgupiałam dotyczy pobierania świadczenia rodzicielskiego Pani była osobą uprawnioną do pobierania świadczenia rodzicielskiego od 2017-03-16 do 2018-03-15 oświadczenie wypisał obecny mąż że nie pobiera znikąd świadczenia rodzicielskiego ani macierzyńskiego nagle w lutym Pani przynosi postanowienie o zaprzeczenie ojcostwa i ustaleni ojca innego ojca zmienioną metrykę.Podsumowując Pani jest mężatką a ojcem dziecka nie jest obecny mąż tylko inny partner z którym nie ma kontaktu .Rodzinne na to dziecko też miała przyznane tylko tu jest sprawa prosta nie ma zasądzonych alimentów od biologicznego ojca dziecka.Co myślicie uchylić te decyzje i na nowo niech złoży wniosek wraz z potwierdzeniem ze sądu ze złożyła o alimenty i wyznaczyć jej termin 3 miesiecy w rodzinnych a świadczeniu rodzicielskim postępowanie wstrzymania i sprawdzenie czy biologiczny ojciec pobrał świadczenie rodzicielskie lub macierzyńskie zz ZUS Co myślicie pomocy
Tak wiem ale inny jest ojciec biologiczny dziecka było zaprzeczenie ojcostwa więc ja może pobierać świadczenia rodzinne jeśli nie ma zasadzonych alimentów od biologicznego ojca dziecka
Tak tylko że ma zaprzeczone ojcostwo i nową metrykę gdzie figuruje biologiczny ojciec to jak mogę jej wypłacać na jakiej podstawie jak mogę przypisać facetowi dziecko które nie jest jego Myślę sobie żeby zrobić jej tak uchylić na to dziecko świadczenia niech złoży nowy wniosek na to dziecko i wyznaczyć jej termin 3 miesięcy na czas uregulowanie alimentów na to dziecko.
brak podstaw do uchylenia. Wszystko się dalej należy. W małżeństwie nie ma znaczenia czyje to dzieci, kto jest ich ojcem biologicznym
art. 7 pkt 5
Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli: osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało ustalone, na rzecz dziecka od jego rodzica, świadczenie alimentacyjne na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, chyba że:
a) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje,
b) ojciec dziecka jest nieznany,
c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone,
d) sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka,
e) dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców sprawowaną w porównywalnych i powtarzających się okresach.
Art. 3 pkt 17a osoba samotnie wychowująca dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.
póki jest mężatką nic nam do zr na dziecko, a co do rodzicielskiego to skąd masz wątpliwości że rodzic drugi pobiera św. rodz. na to dziecko. jakaś mania prześladowcza, ona we wniosku zobowiązana jest do powiadamiania o takich sytuacjach.