Jednak wszczęcie z urzędu a nie wznowienie postępowania. Wznowienie postępowania musiałoby być z art. 149 kpa a to się wiążę z prowadzeniem postępowania na podstawie art. 145 kpa.
nigdy w zyciu, nie dec w obrocie prawnym - wznawiasz bo już kiedyś w tej sprawie wszczynałaś. Nie masz racji. W zeszłym miesięcy robiłam 5 wznowień do celowych. Wiem co mówię bo robiłam to z prawnikiem SKO.
Zdecydowanie wznowienie, wydanie deczji o uchyleniu i odmowie, po uprawomocnieniu wszczęcie w sprawie nienależnych, decyzja o nienależnych. Można od nich odstąpić, poczekać aż odda a jak nie to egzekucja, upomnienie,tytuł egzekucyjny a po3 latach od daty,wktórej winna spłacić przedawnienie. Teczka do archiwum. Zapomniałam jeszcze o zawiadomieniu prokuratury o podejrzeniu wyłudzenia, najlepiej po wydaniu decyzji o nienależnym bo będą pytali jaką ops szkodę poniósł. Wtedy to już sąd wyda wyrok kara pozbawienia wolności w zawieszeniu oraz naprwienie szkody w wyznaczonym okresie próby. Trzeba pamiętać o konieczności wystąpienia o klauzulę wykonalności bo jak nie spłaci to skazanie może ulec przedawnieniu ajak będziemy mieć klauzulę to mamy czas chyba z 15 lat albo coś koło tego. No i wreszcie możemy odpocząć ciesząc się z dobrze wykonanego zadania. I ciekawe kto tu tak naprawdę jest ofiarą.
My Skarbie, my!!!:):):) to jest robota nie z tej ziemi. Ja przy tych calówkach myślałam ,że ducha wyzionę. Zawiadomienie do prokuratury oczywiście poszło ale o 104 ust 4 klient może zapomnieć ze względu na jego postawę. jestem k....rwą komunistyczną itd a jest zdrowy na umyśle.
Jak pracował i zarabiał po 2100 to było git, to jaj jestem winna ,że ośrodek doszedł oszustwa.
Pytanie o ofiarę było jak najbardziej retoryczne. Też czuję się ofiarą tego systemu. Mimo nakładu pracy wielu służb jeszcze nie słyszałam żeby ktokolwiek poniósł faktyczną, zasłużoną i widniejącą w przepisach karę. Mam nadzieję, że nikt zainteresowany tego nie czyta ale wyłudzać się poprostu opłaca. Co najwyżej trzeba będzie po paru latach oddać co się wzięło więc czy to napewno jest kara czy pożyczka z odroczonym terminem spłaty i dużym prawdopodobieństwem umorzenia.
A jak rozumiecie interpretację sądów, że decyzje wydane na podstawie art 106 ust. 5 , które zmieniają lub uchylają decyzje pierwotne przyznające prawo do świadczenia z pomocy społecznej może wywierać jedynie skutki na przyszłość, nie ma podstaw aby uchylać lub zmieniać decyzji przyznających prawo do świadczeń z pomocy społecznej wstecz np. z chwilą zmiany sytuacji dochodowej uprawnionego.
Czy jeżeli klient pobierał zasiłki okresowe na podstawie decyzji które już się zakończyły,a teraz okazało się że w trakcie ich pobierania nie ujawnił dochodu i dopiero teraz to wyszło, to teraz nie możemy tych decyzji ( przyznających zasiłki okresowe i już zakończonych) już zmienić lub uchylić z datą wcześniejszą, tylko wznowić postępowanie w sprawie nienależnie pobranego świadczenia i wydać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach nie ruszając już tych decyzji przyznających zasiłki okresowe.?