nienależnie pobrany de - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 paź 2015, 12:40

Witam, doradźcie co zrobić. Klientka miała przyznany dodatek mieszkaniowy i energetyczny do października. Dzisiaj składa nowy wniosek i okazało się, że w dniu 01.09.2015r. rozwiązała umowę z zakładem energetycznym ( umowa na wnuka). Dodatek energetyczny za wrzesień pobrała, za październik jeszcze nie. Uważam, ze dodatek energetyczny za wrzesień powinna zwrócić _ tylko na jakiej podstawie? Co sugerujecie: zmienić decyzję za zgodą strony art. 155 poprzez skrócenie okresu wypłaty czy wznowić postępowanie ( jaki art. ?)
kiczorek

Napisano: 20 paź 2015, 14:34

Nikt nie ma pomysłu?
kiczorek

Napisano: 20 paź 2015, 15:20

DE nie przyznaje się jeżeli umowa na energię jest na inną osobę niż wnioskodawca DM
*Olcia

Napisano: 21 paź 2015, 7:30

Tyle to ja wiem. To trochę inna sytuacja. Klientka miała dodatek mieszkaniowy i była stroną umowy kompleksowej. Na tej podstawie pobierała dodatek energetyczny od V do X . Problem w tym, ze ni z gruszki ni z pietruszki rozwiązała umowę z elektrownią a mnie o tym nie powiedziała i dalej pobierała dodatek mieszkaniowy. Sprawa wyszła na jaw jak złożyła wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego w X. Uważam , że powinna zwrócić za IX ( rozwiązanie umowy 1.09.15),za X nie pobrała z kasy OPSu. Waszym zdaniem wznowienie postępowania czy zmiana decyzji za zgodą strony i przypisanie do zwrotu ?
kiczorek

Napisano: 21 paź 2015, 15:20

Nie masz na to podstawy prawnej. Nie można ani ustalić nienależnie pobranych świadczeń, ani występować o zwrot, ani wygasić ani wstrzymać. Wygasić Można DE tylko w przypadku zgonu. No i uchylić na podstawie 155 kpa można zawsze ;). Pani w Twoim przypadku dostała ten dodatek gratis od państwa ;)
nanana

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x