Witam. Czy zwracacie uwagę na wysokość limitów przy dla poszczególnych gospodarstw domowych i pomniejszacie wysokość dodatku energetycznego w miesiącu grudniu czy wypłacacie zgodnie z obwieszczeniem. W gospodarstwie jednoosobowym w grudniu pomniejszyło mi o 1.13zł czyli z 11.09zł. do 9.96zł. a w gospodarstwie 2 osobowym o 1.52zł z 15.40 do 13.88zł.?
Ja pracuję w cheopsie.W m-cu grudniu faktycznie cuda się działy.Energetyczny był pomniejszony,a w jednym przypadku grudzień był pominięty i przyznał DE listopad,styczeń.Skorygowałem ręcznie,a w przypadku pominiętego dodatku,zwiększyłem na podwójny w styczniu.Sądzę,że to błąd programu.
Dodatków energetycznych było więcej i wszystkie były naliczone prawidłowe.Błędy były tylko w dwóch przypadkach.Może należałoby się zwrócić w tej sprawie do Skoczowa?
Pisałam już w zeszłym roku do Cheopsa aby poprawili błąd, upierają się że mają interpretacje swoich prawników że program ma liczyć zgodnie z limitem jaki jest w ustawie. Jeżeli chcemy zgodnie z obwieszczeniem to mamy sami zmieniać kwotę. Najlepsze jest to że program obcina DE tylko wtedy gdy zmniejsza się liczba osób w gospodarstwie domowym w ciągu roku. Jeżeli tak chcą robić to powinni stworzyć swoją ustawę;) i dzielić jak się zwiększa liczba domowników.