nienależnie pobrany zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 wrz 2024, 12:19

Witam, mam taką sytuację Pan pobierał w innej gminie zasiłek pielęgnacyjny od 2018 roku. Od 2022r. Pan ma opiekuna prawnego z naszej gminy (przekazano nam dokumenty do dalszej realizacji od 2022), w sierpniu 2024r. z weryfikacji ZUS wyszło, że Pan pobiera od 2016r. dodatek pielęgnacyjny. Moje pytanie czy nienależnie pobrany zasiłek od 2018 roku oddaje opiekun prawny czy od momentu objęcia opiekunem prawnym Pana, czy piszemy za cały okres do ZUS o refundację?
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2024, 12:34

najpierw napisz do ZUS o DP bo te weryfikacje to często jakieś dane z kosmosu, teraz w sierpniu nam wyszło ponad 150 osób, gdy w lipcu tylko 60
w lipcowych odpowiedziach z ZUS 1/3 nie ma i nie miała DP, pierwsze sierpniowe zapytania wracają i w większości brak DP

a jak sie wszystko potwierdzi to wznowienie postępowania co do ZP i NPeki bez odsetek
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 wrz 2024, 8:37

Hej, jeszcze ja się podepnę bo u nas też jest kwas i wyszło po weryfikacji, że osoby pobierające u nas zasiłek pielęgnacyjny po jakimś czasie otrzymały dodatek pielęgnacyjny z zus/decyzję i nie zgłosiły. Czy w takim przypadku to nadal występujemy do zus i zwrot bez odsetek. Nie chodzi mi o okres kiedy pobierali zp i byli w oczekiwaniu na decyzję zus tylko to są sprawy z 2022 i do dnia dokonania weryfikacji nikt nic nie zgłosił a to nie osoby, które maja 75 lat. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że to są takie osoby, które mogły być nieświadome. :( bo nie doczytają decyzji.
I kolejna sprawa też taka, mam osobę aktualnie umieszczona w dps w innej gminie to też piszę do danego zus o zwrot? Sprawa o tyle skomplikowana, że osoba zanim była umieszczona w dps to był konflikt z zameldowaniem między dwiema gminami o zasiłek stały,my do jakiegoś czasu wypłacaliśmy zasiłek stały z pomocy potem Pan otrzymał emeryturę i został jeszcze w innej gminie umieszczony w dps. Przy emeryturze otrzymał dodatek i wyszło podczas umieszczania. Decyzja jeszcze przed umieszczeniem jak Pan był na terenie naszej gminy została w sprawie zasiłku została uchylona i jest już prawomocna a Pan na innym terenie.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x