nienależnie pobrany zasiłek pielegnacyjny i co dalej? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 lut 2017, 15:43

Osoba pobiera zasiłek pielęgnacyjny i teraz okazało się że od września 2016r. ma przyznany dodatek pielęgnacyjny z ZUS( decyzja ZUS z listopada 2016r.). Teraz tak uchyliłam decyzję i nie wiem co dalej. Czy należy wydać decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń? Wiem że osoba będzie chciała się odwołać do sko. Zgodnie z art. 16 ust.7 ZUS może dokonać potrąceń ale czy z odsetkami czy bez? Jak to prawidłowo po kolei powinno wyglądać? Jeśli ktoś miał taką sytuację bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziękuje:)
dorotelka1

Napisano: 22 lut 2017, 15:50

pan po otrzymaniu decyzji z zus o dodatku powinien przyjsc to zglosisc - wtedy uchylilabys decyzje i zawiadomila zus ze ma oddac wam wyplacony zasilek pielegnacyjny za okres za ktory wyrownaja dodatek pielegnacyjny i ten zwrot potraktowalabys jako zwrot swiadczen nienaleznych i to byloby bez odsetek...za to okres kiedy pan juz wiedzial ze ma dodatek i tego nie zglosil i sobie bral i jedno i drugie to juz sa swiadczenia nienaleznie pobrane, ktore nalezy ustalic dectyzja i do tego beda odsetki - to tez zus moze wam zwrocic na podsatwie ich ustawy lacznie z odsetkami
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2017, 11:00

Miałam podobną sytuację. Zrobiłam wszczęcie postępowania, potem zmiana decyzji, pismo do zus o potrąceniu należnej kwoty z emerytury. Zus przysłał pismo, że kasę potrąci i już. Odsetek nie naliczyłam.
urszulap

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x