Osoba pobiera zasiłek pielęgnacyjny i teraz okazało się że od września 2016r. ma przyznany dodatek pielęgnacyjny z ZUS( decyzja ZUS z listopada 2016r.). Teraz tak uchyliłam decyzję i nie wiem co dalej. Czy należy wydać decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń? Wiem że osoba będzie chciała się odwołać do sko. Zgodnie z art. 16 ust.7 ZUS może dokonać potrąceń ale czy z odsetkami czy bez? Jak to prawidłowo po kolei powinno wyglądać? Jeśli ktoś miał taką sytuację bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziękuje:)
pan po otrzymaniu decyzji z zus o dodatku powinien przyjsc to zglosisc - wtedy uchylilabys decyzje i zawiadomila zus ze ma oddac wam wyplacony zasilek pielegnacyjny za okres za ktory wyrownaja dodatek pielegnacyjny i ten zwrot potraktowalabys jako zwrot swiadczen nienaleznych i to byloby bez odsetek...za to okres kiedy pan juz wiedzial ze ma dodatek i tego nie zglosil i sobie bral i jedno i drugie to juz sa swiadczenia nienaleznie pobrane, ktore nalezy ustalic dectyzja i do tego beda odsetki - to tez zus moze wam zwrocic na podsatwie ich ustawy lacznie z odsetkami
Miałam podobną sytuację. Zrobiłam wszczęcie postępowania, potem zmiana decyzji, pismo do zus o potrąceniu należnej kwoty z emerytury. Zus przysłał pismo, że kasę potrąci i już. Odsetek nie naliczyłam.