nienależnie pobrany zasiłek rodzinny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 sty 2009, 10:19

Witam i proszę o radę.
Mam do spłacenia nienaleznie pobrany zasiłek rodzinny w kwocie7000zł(pobierałam zasiłek w Polsce w czasie gdy powinnien robić to mąż w UK-nie wiedziałam o tym ).Rozłożono mi to na 3 raty.Nie uchylam sie i chcę to spłacić---problem polega na tym że raty mam do 20 a pieniądze w banku mam 29.
Dzwoniłam do ROPSu ,prosiłam o przełożenie terminu wpłaty rat,jednak \'\'miła\'\'pani poinformowała mnie że wyśle do mnie komornika lub kogoś z urzędu skarbowego jak nie wpłacę w termine......
Dodam że pierwsza rata juz wpłacona .
Czy to faktycznie takie bezlitosne i bezsensowne prawo---czy może bezduszność pani z urzędu???

Czy nie ma możliwości przesunięcia tego terminu o kilka dni??????Bardzo proszę o pomoc i z góry uprzejmie dziękuję.
~Katarzyna

Napisano: 21 sty 2009, 10:23

jeżeli urząd rozłożył na raty spłatę to powinien również uzgodnić datę spłaty /dzień miesiąca/, najlepie wyznaczyć optymalny termin np. do 30-tego każdego miesiąca
~ewa

Napisano: 21 sty 2009, 10:29

Ja tak właśnie pisałam w prośbie o rozłożenie,jednak termin mam tak jak pisałam a pieniądze w banku żeby móc wysłać kilka dni później.W decyzji,którą dostałam mam jasno określony termin<20> każdego kolejnego miesiąca.

Nie wiem czy mam jakąś szansę na dogadanie się w tej sprawie i czy faktycznie niewpłacenie w terminie grozi mi tym że pozostała kwota zostanie natychmiast wymagalna lub co gorsze wyślą do mnie komornika lub skarbówkę.
Bardzo proszę coś doradzić .
Dziękuję:)
~Katarzyna

Napisano: 21 sty 2009, 10:33

Napisz prośbę o przesunięcie terminu spłaty i czekaj na odpowiedź
~ewa

Napisano: 21 sty 2009, 10:38

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Napiszę prośbę i może się uda.
~Katarzyna

Napisano: 23 lis 2010, 1:43

musialam splacic rodzinne bo maz podial prace w holandii ale z tego co mi wiadomo nie bral tam rodzinnego napisli mi tak;organ wystapil dp dolnoslaskiego osrodka polityki spolecznej we wroclawiu z zapytaniem czy w pani sprawiemaja zastosowanie przepisy o kordynacji systemowzabespieczenia spolecznego odpisali ze maja i musialam oddac bylo to 2008 co to znaczy
~sylwia

Napisano: 23 lis 2010, 2:49

musialam splacic rodzinne bo maz podial prace w holandii ale z tego co mi wiadomo nie bral tam rodzinnego napisli mi tak;organ wystapil dp dolnoslaskiego osrodka polityki spolecznej we wroclawiu z zapytaniem czy w pani sprawiemaja zastosowanie przepisy o kordynacji systemowzabespieczenia spolecznego odpisali ze maja i musialam oddac bylo to 2008 co to znaczy
~sylwia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x