nienależnie pobrany zp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 sie 2016, 8:32

Witam! Proszę o pomoc, bo nie jestem pewna na podstawie którego art. mogę wystąpić do banku z zapytaniem, kto po śmierci osoby uprawnionej pobrał zp, bo nie wiem komu mam wydać decyzję o nienależnie pobranym zp.
Czy ktoś prowadził podobną sprawę?
kasiakkk

Napisano: 03 sie 2016, 15:10

Ja kiedyś pisałam coś takiego do banku i mi odpisali kto wypłacił pieniądze i kiedy.
Zgodnie z art. 55 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe, stanowiącym, iż w przypadku śmierci posiadacza rachunku oszczędnościowego, rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego lub rachunku terminowej lokaty oszczędnościowej bank jest obowiązany wypłacić z tych rachunków kwotę równą wpłatom na rachunki dokonanym przez organ wypłacający świadczenie z ubezpieczenia lub zabezpieczenia społecznego albo uposażenie w stanie spoczynku, które nie przysługiwały za okres po śmierci posiadacza rachunku, wskazaną we wniosku organu wypłacającego to świadczenie lub uposażenie, skierowanym do banku wraz z podaniem numerów rachunków, na które dokonano wpłat wnosi o zwrot zasiłku pielęgnacyjnego przekazywanego na w/w rachunek bankowy.
Tutejszy organ wypłacił zasiłek pielęgnacyjny w okresie od .... do ....
W kwocie 153,00 zł miesięcznie co daje łączną kwotę ....... zł
W myśl art. 30 ust. 2 pkt. 1 z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. 2015 r., poz. 114 z późn. zm.) zasiłek pielęgnacyjny został uznany za nienależnie pobrany, ponieważ został wypłacony pomimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń rodzinnych. Świadczenia rodzinne w tym zgodnie z art. 2 ust. 2 pkt. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem zabezpieczenia społecznego.
Zatem zgodnie z powyżej cytowanym przepisem prawnym po śmierci posiadacza rachunku zasiłek pielęgnacyjny nie przysługiwał. W związku z powyższym tutejszy organ wnosi o zwrot zasiłku pielęgnacyjnego w kwocie .......... zł.
W przypadku wypłaty w/w kwoty z rachunku zmarłej, prosimy o wskazanie osoby upoważnionej do rachunku.
olalala

Napisano: 04 sie 2016, 8:14

Dziękuję
kasiakkk

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x