nienalezny dodatek na samotne wychowywanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 03 gru 2009, 17:18

osoba pobrała nienaleznie dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka w okresie od kwietnia 2008 do października 2009r. Dostała zawiadomienie o wszczeciu postepowania z uwagi na nienalezne swiadczenia i zwrociła się z wnioskiem o potracanie z bieżących świadczeń po 200 zł.
Czy miał ktos taki przypadek, bo nie bardzo wiem jak mam postąpić.
~xx

Napisano: 03 gru 2009, 20:03

z bieżących możesz potrącić tylko tyle ile ma przyznanych (do końca okresu zasiłkowego) ztego co piszesz to raczej nie wystacza. napisz ile ma do zwrotu i ile otrzymuje
~malgo

Napisano: 04 gru 2009, 10:28

do zwrotu ma 3230 zł, do czerwca bedzie otrzymywała wychowawczy i rodzinny czyli razem 468 zł., ale zastanawiam sie czy nienalezne swiadczeania za poprzednie lata moge jej potrącać ze świadczen biezacych i jak to mam przekazywac do księgowej
~xx

Napisano: 04 gru 2009, 11:01

z bieżących możesz potrącić.
dla księgowej dajesz kopię decyzji i to ona powinna wiedzieć co z tym zrobić (świadczenia z ubiegłego roku kalendarzowego - do budżetu panstwa)
jeżeli chce spłacać po 200 zł miesięcznie to nie wyrobi si ę w czasie okresu zasiłkowego. Możesz jej rozłożyć max na 11 rat , ale w twoim przypadku to też niemożliwe, bo od lipca 2010r. nie będzie miało prokrycie w wypłatach. Najlepiej rozłożyc na 7 rat - od grudnia do czerwca (do czasu gdy wypłata świadczeń a więc kwota 468 zł ma pokrycie w racie zadłuzenia tj. 461, 33 zł. ) pamiętaj też o odsetkach.
~malgo

Napisano: 04 gru 2009, 12:16

wielkie dzieki za pomoc.
~xx

Napisano: 04 gru 2009, 12:25

a jak mam to ujac w decyzji
~xx

Napisano: 04 gru 2009, 13:38

mozesz jej tez potracac biezace swiadczenia w calosci - splaci szybciej i latwiej chyba bedzie to wszystko ogarnac.
~agatta

Napisano: 06 gru 2009, 1:49

Wniosek o potracanie z biezacych 200zl jest rownoznaczny z wnioskiem o rozlozenie na raty i taka decyzje mozna wydac. Potracenie z biezacych swiadczen jest czynnoscia materialno-techniczna i nie wydaje sie nia nia decyzji. Zatem orzekasz o rozlozeniu SNP na miesieczne raty w wysokosci 200zl. Jak odmowisz rozlozenia na raty - potracasz calosc.
~MGC

Napisano: 08 cze 2011, 14:12

Jak ma wyglądać decyzja (lub decyzje) o nienależnie pobranym dodatku z tyt. samotnego wychowywania i cale postępowanie w takim wypadku? Może mi ktoś pomóc?
red_aga
Stażysta
Od: 25 mar 2008, 16:15
Zajmuję się: świadczenia socjalne

Napisano: 28 gru 2011, 14:10

?
~Aga

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x