nieopodatkowane pilne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 22 kwie 2014, 7:41

Przez ile miesięcy dzielimy nieopodatkowane: alimenty, fundusz, gospodarstwo rolne czy stypendia szkolne w przypadku, gdy korzystały z powyższych świadczeń przez niecały rok, np. z funduszu alim. przez 6 miesięcy
aaaaaaaaaaaaa

Napisano: 22 kwie 2014, 7:44

oraz czy doliczacie alimenty które babka miała zasądzone na siebie?
aaaaaaaaaaaaa

Napisano: 22 kwie 2014, 9:17

to co wymienilas nie jest dochodem uzyskanym w rozumieniu ustawy - czyli dzielisz zawsze to co otrzymala z tego tytulu w roku bazowym przez 12...alimenty nie na dziecko nie stanowia dochodu do swiadczen rodzinnych
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2014, 9:32

A czy jest jakaś kwota alimentów z której ona nie musi się rozliczać z us?
aaaaaaaaaaaaa

Napisano: 22 kwie 2014, 10:05

a alimentow na siebie musialaby sie rozliczyc gdyby miala je w kwocie wyzszej niz 700 zl miesiecznie , do 700 zl jest wolne od podatku
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2014, 10:10

mam przypadek, ze ma zasądzone 700zł, miała też od poprzedniego męża po 300zł, ale wyszła za mąż za tego od 700zł zatem zgodnie z art. 60 krio one wygasają o ile dobrze to interpretuję
aaaaaaaaaaaaa

Napisano: 22 kwie 2014, 20:02

Czytam Wasze posty i narodziła mi się przy tej okazji pewna wątpliwość dotycząca dochodu nieopodatkowanego. Wyjaśnijcie mi proszę bo albo się zagalopowałam albo w pewnych przypadkach ustawa o śr jest dziurawa (co w sumie nie jest nowością). Taka sytuacja:
Dziewczyna wnioskuje o ZR na swoje dziecko. W roku 2012 otrzymała od swojego ojca alimenty w kwocie 6000zł. Ponieważ nie są to alimenty na rzecz dziecka tylko na nią, nie zostaną doliczone przy ustalaniu jej dochodu. Dziewczyna kryteria wszystkie spełnia i dostaje zasiłek. Jest też druga dziewczyna. Też wnioskuje o ZR na swoje dziecko. W roku 2012 dostała kwotę 6000 zł alimentów ale z funduszu alimentacyjnego. Zgodnie z tym, że świadczenia wypłacone w przypadku bezskuteczności egzekucji wliczają się do dochodu nieopodatkowanego (bez względu czy wypłacono je na dziecko czy nie), kwota 6000 zł. zostanie doliczona przy ustalaniu jej dochodu. Może się też zdarzyć, że kwota ta będzie podstawą przekroczenia dochodu i dziewczyna nie dostanie nic. Czy dobrze myślę? Rożnica miedzy jedną a drugą sytuacją polega wyłącznie na tym kto wypłaca świadczenie alimentacyjne...
monstr

Napisano: 23 kwie 2014, 7:44

Ja tam dzielę przez liczbę miesięcy np jeżeli babeczka pobiera fundusz od września 2012 dochód dzielę przez 4 miesiące i jest w tym logika, bo np. jeśli pobrała 1200 zł i podzielę to przez 4 wyjdzie po 300 zł miesięcznie czyli rzeczywisty dochód, jeżeli zaś przez 12 dochód automatycznie jest sztucznie zaniżony poza tym ustawa...
Lir

Napisano: 23 kwie 2014, 11:29

Lir pisze:Ja tam dzielę przez liczbę miesięcy np jeżeli babeczka pobiera fundusz od września 2012 dochód dzielę przez 4 miesiące i jest w tym logika, bo np. jeśli pobrała 1200 zł i podzielę to przez 4 wyjdzie po 300 zł miesięcznie czyli rzeczywisty dochód, jeżeli zaś przez 12 dochód automatycznie jest sztucznie zaniżony poza tym ustawa...
- no poza tym to ustawa kaze ci to robic inaczej:) fundusz alimentacyjny nie jest wymieniny w katalogu dochodu uzyskanego, wiec nie mozesz liczyc dochodow osiagnietych z tego tytulu tak jak liczy sie dochody osiagniety z takich tytułow,ktore miesiacza sie w katalogu uzysku
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2014, 12:01

kb pisze:
Lir pisze:Ja tam dzielę przez liczbę miesięcy np jeżeli babeczka pobiera fundusz od września 2012 dochód dzielę przez 4 miesiące i jest w tym logika, bo np. jeśli pobrała 1200 zł i podzielę to przez 4 wyjdzie po 300 zł miesięcznie czyli rzeczywisty dochód, jeżeli zaś przez 12 dochód automatycznie jest sztucznie zaniżony poza tym ustawa...
- no poza tym to ustawa kaze ci to robic inaczej:) fundusz alimentacyjny nie jest wymieniny w katalogu dochodu uzyskanego, wiec nie mozesz liczyc dochodow osiagnietych z tego tytulu tak jak liczy sie dochody osiagniety z takich tytułow,ktore miesiacza sie w katalogu uzysku
Nie bardzo rozumiem, nie rozmawiamy tutaj o dochodzie uzyskanym ale o dochodzie z roku bazowego....
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x