Niepełnoletnia matka - czy można przyznać świadczenia? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 kwie 2019, 9:45

Czy niepełnoletniej matce można przyznać: świadczenie rodzicielski, świadczenie wychowawcze i zasiłek rodzinny?
Ojciec dziecka jest nieznany, matka niepełnoletniej wyraziła zgodę, aby jej córka złożyła wnioski na w/w świadczenia.
Czy w składzie rodziny powinna być niepełnoletnia matka i jej dziecko?
Czy można ewentualne świadczenia przelewać na konto babci?
Aisugob
Stażysta
Od: 15 maja 2018, 10:48
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 10 kwie 2019, 11:19

Przede wszystkim, jeżeli rodzic dziecka jest niepełnoletni, to dziecko musi mieć ustalonego opiekuna prawnego. Opiekun prawny składa wnioski na zasiłek rodzinny i świadczenie wychowawcze. Podaje swoje konto.
O świadczenie rodzicielskie ubiega się sama niepełnoletnia za pośrednictwem przedstawiciela ustawowego - swojej matki. Może podać konto matki do przelewów.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 kwie 2019, 11:24

miałam ostatnio i zrobiłam jak Zofia
kala1
Starszy referent
Od: 21 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: referent

Napisano: 10 kwie 2019, 11:31

https://empatia.mpips.gov.pl/si-kdr?p_p ... yId=589510

A jak ma się do tego interpretacja ministerstwa?

"Moja nieletnia córka ma dziecko i jest samotna. Ja opiekuję się nią i wnuczką. Czy mogę wystąpić o 500 zł na dziecko?

Tak, może się Pani ubiegać o świadczenie wychowawcze na nieletnią córkę. Z kolei córka może wystąpić o świadczenie na własne dziecko. Jeżeli nieletnia matka ukończyła 13 lat, to zgodnie z art. 15 Kodeksu cywilnego ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych. W takim przypadku, za zgodą przedstawiciela ustawowego (rodzica) może złożyć osobiście wniosek o świadczenie wychowawcze na własne dziecko".
Aisugob
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2019, 11:42

Dlaczego nieletniej można przyznać świadczenie rodzicielskiej a pozostałych świadczeń nie można?
Aisugob
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2019, 12:07

Bo jak jest opiekun prawny, to on decyduje o dziecku. A chyba jest wymóg ustanowienia opiekuna prawnego dla dziecka, którego rodzic jest niepełnoletni (i nie ma drugiego pełnoletniego).
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 10 kwie 2019, 12:48

A żeby przyznać świadczenie rodzicielskie, to nie musi być opiekuna prawnego?
Aisugob
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2019, 12:59

Zasiłek rodzinny przysługuje rodzicowi/opiekunowi prawnemu na dziecko. Rozpatrujemy relację rodzic-dziecko lub opiekun prawny-dziecko.

Świadczenie rodzicielskie przysługuje matce w związku z urodzeniem dziecka i opieką. To jest świadczenie stricte dla tej osoby i opieka prawna nad dzieckiem nie ma tu nic do rzeczy (opiekun prawny dziecka nie jest uprawniony do pobierania świadczenia).
Zofia
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x