Niepełnosprawność a koordynacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 08 paź 2019, 16:20

Witam.
Jestem mama 7 letniego niepelnosprawnego syna. Ojciec zostawil nas gdy syn mial 4 miesiace. Nie interesowalam sie jego losem i zyciem. Od 3 lat pobieralam swiadczenie i zasilek pielegnacyjny. 2 lata temu gdy znalalam jego adres dalam do mopsu wyrok alimentacyjny i adres zamieszkania ojca . Kazano wpisac mi go w sklad rodziny.
W lipcu stanelam z synem na komisjem przyznano nam swiadczenia na 2 lata. Z ktorych skorzystac nie moge bo byly jest za granica. Mnie niepracujacek tu czego zakazuje mi prawo starajac sie o zasilek i on tam gdzie pracuje i zasilkiem nie jest zainteresowany.
Jestesmy bez pieniedzy poniewaz sprawa sie wyjasnia
Ja i dziecko jestesmy bez pieniedzy do pracy isc nie moge bo zabramia tego zasilek. On pracuje nie jest zainteresowamy jego poboeraniem zalozyl za granica 2 rodzine. A ja obywatel polski jestem zablokowana i najbrawdopodbniej zsilek bedzie nalezal sie jemu.
Tylko ja jestem na dokumentacji medycznej spelnilam wszystkie wymogi odnosnie zasilku. Zasilek, ktory nalezy sie odobie niepracujacej rezygnujacej z zatrudnienia aby pelnic piecze nad dzieckiem... nalezy sie osobie pracujacej za granica ..
Na razie sprawa jest w Ropsie i czekamy. Pozbawieni ubezpieczenia niemoga isc do lekarza. Prosze powiedzcie mi jak takie sprawy sie wyjasniaja. Co ja mam zrobic? Jestem w finansowym dnie. Syn ma przyznanych 11 godzin rehabilitacji, wozyt iu nerurogola psychiatry psychologa ortopedy. Do pracy poszlabym z checia ale to koliduje z zasilkiem i zostawia syna bez opieki. Blagam Was o pomoc. Co ja mam zrobic, dokad pojsc... czy to panstwo moze odmowic mi zasilku bo byly, ktory pracuje tam i nie jest zainteresowany tym swiadczeniem ... blagam Was pomocy. Jestem zalamana
Xevxevx
Praktykant
Od: 08 paź 2019, 16:04
Zajmuję się: Wychowanie niepełnosprawnego syna

Napisano: 09 paź 2019, 15:17

Ta sprawa pewnie jest w Urzędzie wojewódzkim musisz pojechać do wojewody i pogonić tą sprawę. Napisz pismo o przyśpieszenie sprawy do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego i jak jest obecna sytuacja. A z ubezpieczeniem u mnie na czas oczekiwania na przyznanie świadczenia osoby rejestrują się w urzędzie pracy, ale to musisz się zorientować czy później w mopsie nie będzie ci to przeszkadzało? Nie możesz być bez ubezpieczenia, a jak wyjdzie że będziesz musiała iść z dzieckiem do szpitala?

A z mężem najlepiej jakbyś mogła wnieść o separację to jego dochody by nie wliczały się do zasiłku rodzinnego.
ops.oliwia
Referent
Od: 30 maja 2017, 11:44
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 09 paź 2019, 15:19

albo ojcu dziecka ogranicz prawa do dziecka
ops.oliwia
Referent

Napisano: 09 paź 2019, 18:18

to mój były partner, z którym rozstałam się 6 i pół roku temu.
Czy to Wojewoda podejmuje decyzje czy takowe świadczenie mi przyzna?
Xevxevx
Praktykant

Napisano: 10 paź 2019, 8:10

masz zasądzone alimenty na dziecko od niego? składałaś wniosek na zasiłek rodzinny?
ops.oliwia
Referent

Napisano: 11 paź 2019, 1:24

Tak mam od niego zasądzone alimenty.
Składałam wniosek o rodzinne o 500 plus i najwazniejsze dla mnie o zasilek i swoadczenie pielęgnacyjne
Wszystkie swiadczenia zostaly nam wstrzymane.
Samo przyznanie swiadczenia mowi o tym, ze nie moge podjac pracy poniewaz musze zajac sie dzieckiem.
Wiem, ze sprawy z 500 plus tocza sie latami.
Ale jak wyglada sprawa ze swiadczeniem pielgnacyjnym? Czy ktos zna na to odpowoedz :(?
Xevxevx
Praktykant

Napisano: 16 paź 2019, 17:55

Czy w związku z przyznaniem świadczenia pielęgnacyjnego ma Pani odprowadzane składki spoleczne przez gminę do ZUS / wzglednie Krus? Ile ma Pani lat? Jesli ma Pani to pierwszeństwo jest po stronie PL I UW musi wydać Pani decyzje przyznające na Świadczenie o zasilek pielęgnacyjny. Proszę napisać jakie to województwo?
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Napisano: 17 paź 2019, 10:13

Wg mnie świadczenie pielęgnacyjne będzie Pani otrzymywać w Polsce, w zależności tylko od tego czy posiada Pani wymagany 20-letni okres składkowy czy nie to albo to będzie świadczenie pielęgnacyjne albo dodatek dyferencyjny w kwocie świadczenia pilęgnacyjnego. Zastanawiam się tylko czy nie za mało podała Pani informacji odnoście ojca dziecka i być może dlatego sprawa tak długo jest rozpatrywana. Jest ojcem dziecka i nic tego nie zmieni. Sprawy w Urzędzie Wojewódzkim rozpatrywane sa dlugo bo nie sa proste choć jeśli dotyczy dzieci niepełnosprawnych to raczej szybko sięnimi zajmują. Prosze dzwonic do UW.
k.kika
Stażysta
Od: 26 cze 2017, 11:36
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 paź 2019, 10:17

bubek pisze:
16 paź 2019, 17:55
Czy w związku z przyznaniem świadczenia pielęgnacyjnego ma Pani odprowadzane składki spoleczne przez gminę do ZUS / wzglednie Krus? Ile ma Pani lat? Jesli ma Pani to pierwszeństwo jest po stronie PL I UW musi wydać Pani decyzje przyznające na Świadczenie o zasilek pielęgnacyjny. Proszę napisać jakie to województwo?
Nie sądze, żeby Pani miała przyznane świadczenia. Wygląda raczej na to, ze wraz z znowym orzeczeniem złozyła Pani wnioski i one zostały przekazane do UW. Składki więc pewnie nie sa odprowadzane
k.kika
Stażysta
Od: 26 cze 2017, 11:36
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 paź 2019, 11:12

Autorka
Historia wyglada tak
Ponad 3 lata temu zrezygnowalam z pracy. Syn ma autyzm mial histerie, bil soebie bil mnie, w traktcie histerii pod siebie sie zalatwial, nie moglam rano wyjsc do pracy. Stanelam z nim na komisje. Panie mi mowily, ze aby ubiegac sie o zasilek musze nie pracowac, doniesc dokumenty i zaswiadczenie. Mowily, ze zasilek jest nieuzalezniony od dochodu i nalezy sie on temu kto rezygnuje z zatrudnienia. Na komisji stanelismy i tak wygladalo to 3 lata.
2 lata temu napisalam do bylego partnera, z ktorym rozstalam sie 4 miesiace po urodzeniu syna abysmy uregulowali sprawy pranie. Podposalismy ugode u mediatora, ktory ugode wyslal do sadu. Z wyrokiem poszlam do mopsu. Przy skladaniu wniosku o 500 plus w trakcie trwania zasilku pani zauwazyla ze na wyroku ojciec podal adres angielski i od tej pory kazala.mi wposywac go jako czlonla rodziny przebywajacego za granica. Tak zrobilam
Sprawa trafila.do ropsu ale z racji tego ze.ppbieralam swiadczenie przyznano mi 500 plus.
W lipcu stanelam na komisje znowu. Przyznano nam oba swiadczenia a lrzy akladaniu wniosku kazano znow wpisac ojca. Sprawa ciagle jest w toku. Mam 26 lat.
Ojciec dziecka z tego co wiem ma nowa rodzicne za granica. Pobiera na swojegp syna swiadczenia. Ja jestem zablokowana. Zawiesili nam wszystkie swiadczenia.
A ja nie wiem co mam dalej robic. I z czego i jak zyc.
Xevxevx
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x