HEJ proszę o pomoc w kwestii nierozliczonego stypendium szkolnego co dalej??? wysyłam zawiadomienie i później wystawiam decyzję o wygaśnięciu decyzji tak robicie???
zostało przyznane stypendium na okres styczeń - czerwiec 2018 r. termin dostarczenia faktur upłynął z dniem 31 lipca br (zgodnie z decyzją)i Pan/Pani nie udokumentowali poniesionych wydatków na cele edukacyjne i chodzi mi o dalszą procedurę???
Kurcze, to nie pomogę, bo my wydajemy decyzje na okres od 01.01 do 30.06 dopiero po przedłożeniu faktur. Jeśli ktoś mi ich nie doniósł do 20 czerwca roku szkolnego (tak mamy w Uchwale Rady Miasta) to nie wydaję decyzji. Ludzie przychodzą i piszą mi oświadczenie, że rezygnują ze stypendium na drugie półrocze. Nie wydaję decyzji w takim przypadku, bo pierwszą, grudniową decyzję mam na okres od 01.09. do 31.12., czyli ona wygasa z dniem 31.12. Wg mnie i prawniczki to jest bzdura, bo robiąc tak ludzie powinni składać nowy wniosek na drugie półrocze. Ale kierowniczka się upiera, że od nowego roku to jest już nowy rok budżetowy i trzeba robić tak. W Twoim przypadku, gdy masz w decyzji napisane, że przyznajesz stypendium na cały rok szkolny a potem ktoś nie przyniósł faktur to pewnie musisz zrobić wygaśnięcie. Cytuję za Ciszewskim: "Jeśli strona nie dostarczy rachunków do końca roku szkolnego, na który przyznano stypendium, organ przyznający I instancji ma obowiązek stwierdzić jego wygaśnięcie w drodze decyzji (art. 162 § 1 pkt 2 i § 3 KPA) W tym celu wszczyna i przeprowadza postępowanie administracyjne z urzędu)."