Niesamowity klip

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
Andrzej

Niesamowity klip

Post autor: Andrzej »

Niesamowity klip, którego autorem jest mój kolega z lat młodości. Dziś artysta.
Nie mam pewności, czyją twarz zakrywa postać tej kobiety - Chrystusa, Madonny?
https://www.youtube.com/watch?v=JQLhDKJOHM0
Emilka.

Re: Niesamowity klip

Post autor: Emilka. »

Andrzej pisze:Niesamowity klip
Skoro w taki sposób zaanonsował pan klip Sokołowskiego a tym samym samego artystę -proszę powiedzieć z jakich względów w/g pana klip ten jest niesamowity? jak pan to rozumie?
Andrzej

Ciekawe jest połączenie tego co widać, z tym co słychać.
Emilka.

ooo rozmowa może być ciekawa,..
Co to znaczy ciekawe ? jak pan to interpretuje?
Andrzej

Dla mnie ten klip jest syntezą transcendentno-egzystencjalnego wymiaru życia, łączy w sobie sztukę z kiczem, sakrum z profanum, rzuca światło na relacje męsko-damskie, atrybuty kobiecości. Słowa piosenki opisują jakiś "indywidualny przypadek" rozstania kobiety i mężczyzny, w sposób dość mocno werystyczny, kobieta odchodzi, zabierając ze sobą przedmioty wymienione w tytule utworu.
Emilka.

No super. Podoba mi się .
Matka Boska - normalną kobietą żadną tam świętą, niepokalnie poczętą- ...a każda kobieta może być świętą-jeśli w to wierzyć. I co
jak w litaniu i pieśni " wszystkie nasze dzienne sprawy ..."
Andrzej

Mnie ten fragment "ikony" wykorzystany w tym klipie przypomina jakiś bardzo święty obraz, chodzi o aureolę i ruchome ozdobniki w tle. Matka Boska albo Jezus Pantokrator, a może ktoś inny? Nie mam pewności, czy ta aureola i ruchome ozdobniki są dziełem twórcy tego klipu, czy fragmentem jakiegoś bardzo ważnego dzieła sztuki, które stworzył np. wenecki artysta na przełomie XVII/XVII wieku? Może to fragment obrazu z całkiem innego kręgu kultury i świata wartości?
Emilka.

czyli wie pan. Tak ? Ja nie wiem.. W klipie "wykorzystano" znany święty wizerunek, dzieło sztuki- znane ? Co to jest?
Ja bym najzwczajniej w świecie obstawiała celowy zabieg zastosowania elementów ornamentalnych, był taki moment w twórczości artysty- chyba. Widzę posłużenie się humorem i specjalnie symbolem kultu - obraz w połączeniu z tekstem ?to jest bardzo przemyślane - aby wzbudzać kontrowersje i dyskusje. Nie wiem, tak sobie myślę.
A nie może pan zadzwonić do niego i się zapytać? Tak po prostu?
No jasne, że nie. Nie o to chodzi w tym wszystkim.
Ares30

Post autor: Ares30 »

WTF?!
odpowiedź

Post autor: odpowiedź »

Co to jest?

Ikona, monidło, mamidło.... sztuka i kicz w jednym, multimedialne peregrynacje między absolutem a marnością ludzkiej egzystencji, powiastka o Niej i o Nim....
ODPOWIEDZ