u mnie piszą na oświadczenie,ze z przyznanego stypendium na okres I-VI/2016 rozliczyli sie z kwoty np. 160 zł, z pozostalej kwoty tj. np 140 nie bede się rozliczac.
Na podstawie tego robie notatke sluzbowa i zmieniam im w planie wyplat na należną kwotę rachunkow.
Hej. Byłam ostatnio na szkoleniu i usłyszałam, że trzeba zrobić wygaśnięcie decyzji. Czy może ktoś z was przedstawić jak trzeba to zrobić aby było właściwie? Tzn.: na początek trzeba zrobić zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie wygaszenia stypendium (czy w związku z tym ma ktoś jakiś wzór??-baaardzo bym prosiła i pytanie z jaką datą zrobić to zawiadomienie?- aktualną, sierpniową czy może wrześniową) i później wystawiam decyzję... (tu znowu się pytam z jaką datą wystawić decyzję)?
I jeszcze jedno pytanie co w sytuacji gdy wnioskodawca przyjdzie osobiście i powie, że tych pieniędzy nie wykorzysta? - biorę dodatkowo od niego jeszcze jakieś oświadczenie, że rezygnuje z części niewykorzystanych środków?
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!
Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie sytuacji z nie dostarczeniem faktur przez rodziców uczniów na pełna kwotę przyznanego stypendium, chodzi dosłownie o groszowe sprawy 3,01 zł czy w takiej sytuacji mam pisać decyzje wygaszającą? A drugim moim pytaniem jest, sytuacja gdzie rodzic napisał oświadczenie , że z dniem...... rezygnuje z przyznanego mu stypendium bez podania przyczyny, oświadczając że nie żąda odpowiedzi w formie decyzji na złożone wnioski. Czy w takiej sytuacji mam pisać decyzję ??? Proszę o odpowiedź .
Z góry dziękuje
Mam decyzję wydaną do 30 czerwca. 1 lipca robię wszczęcie postępowania. Czekam 7 dni, chyba, że strona oświadczy, że zapoznała się z aktami sprawy i uwag nie wnosi, to wtedy mogę pominąć okres 7 dni. Następnie robię zakończenie postępowania dowodowego. Znowu trzeba odczekać 7 dni, chyba, że ... patrz wyżej. Po tym czasie wydaję decyzję wygaszającą, nawet jeśli jest to śmieszna kwota 3 zł. Czyli w skrócie byłoby to tak:
1 lipca - wszczęcie postępowania adm
4 lipca - strona odbiera to pismo
12 lipca - zakończenie postępowania dowodowego
13 lipca- strona odbiera pismo
21 lipca - wydanie decyzji
KLOPS a mogłabyś się podzielić zawiadomieniem o wszczęciu postępowania w tej sprawie i decyzją wygaszającą, i na czym polega to zakończenie postępowania dowodowego???Jeszcze tego nie robilam...
Bardzo prosimy:)
ZAWIADOMIENIE
o wszczęciu postępowania administracyjnego
Ośrodek Pomocy Społecznej w ……………… zawiadamia, że zgodnie z art. 61 § 1 i § 4 Kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 23 ze zmianami) w dniu …………… r. zostało wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie stwierdzenia wygaśnięcia decyzji nr ……………… z dn…………….. r. w części dotyczącej nierozliczonej kwoty stypendium szkolnego przyznanego uczennicy ……………. na rok szkolny 2015/2016.
Stosownie do art. 10 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego OPS w .......... informuje, że ma Pani możliwość wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań. W związku z tym istnieje możliwość zgłoszenia się do tutejszego OPS w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia.
W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu. W razie zaniedbania wyżej wymienionego obowiązku doręczenie pisma pod dotychczasowy adres ma skutek prawny (art. 41 Kpa).
Pani ………….
przedstawiciel ustawowy ………….
ul. …………….
………………….
Decyzja nr ….…………..
Na podstawie art. 162 § 1 pkt 2 i § 3 Kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 23 ze zmianami) działając z urzędu
POSTANAWIAM
stwierdzić wygaśnięcie decyzji nr ……….. z dnia ………..r. w części dotyczącej nierozliczonej kwoty stypendium szkolnego przyznanego uczennicy …………. na rok szkolny 2015/2016 z uwagi na to, iż decyzja ta wydana została z zastrzeżeniem dopełnienia przez Stronę określonego warunku, a Strona nie dopełniła tego warunku.
UZASADNIENIE
Decyzją nr …………… z dn. ………… r. uczennicy …………… zostało przyznane stypendium szkolne na rok szkolny 2015/2016 na łączną kwotę ……….. zł, na okres od ………… r. do ………… r. Warunkiem realizacji świadczenia było dostarczenie rachunków i faktur potwierdzających wydatki poniesione na cele edukacyjne. W czasie obowiązywania decyzji nastąpiło częściowe rozliczenie przyznanego świadczenia z uwagi na to, iż Strona dostarczyła rachunki i faktury potwierdzające wydatki poniesione na cele edukacyjne na łączną kwotę ………. zł, tym samym w roku szkolnym 2015/2016 świadczenie zostało wypłacone w niepełnej kwocie. W związku z powyższym należało orzec jak w sentencji.
POUCZENIE
Od decyzji tej przysługuje prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ………….. za pośrednictwem Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w …………….. w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji.
Niniejsza decyzja nie podlega opłacie skarbowej zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1c ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (tekst jednolity Dz. U. z 2015 r., poz. 783 ze zmianami).