niewykorzystana cała kwota stypendium - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 17 cze 2016, 12:44

kobieta ma przyznane 300 zł stypendium, rachunki przyniosła tylko na 180 zł, co zrobić z tą resztą pieniędzy? wydawać jakąś decyzje?
kasia1111

Napisano: 17 cze 2016, 13:53

u mnie piszą na oświadczenie,ze z przyznanego stypendium na okres I-VI/2016 rozliczyli sie z kwoty np. 160 zł, z pozostalej kwoty tj. np 140 nie bede się rozliczac.
Na podstawie tego robie notatke sluzbowa i zmieniam im w planie wyplat na należną kwotę rachunkow.
jajaja

Napisano: 20 cze 2016, 10:51

należy zrobić wygaśnięcie decyzji na podstawie art. 162 § 1 pkt 2 i § 3 Kpa
klops

Napisano: 20 cze 2016, 11:01

dlaczego wygasnięcie, przeciez z czesci sie rozliczyla???
jajaja

Napisano: 30 cze 2016, 9:40

Hej. Byłam ostatnio na szkoleniu i usłyszałam, że trzeba zrobić wygaśnięcie decyzji. Czy może ktoś z was przedstawić jak trzeba to zrobić aby było właściwie? Tzn.: na początek trzeba zrobić zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie wygaszenia stypendium (czy w związku z tym ma ktoś jakiś wzór??-baaardzo bym prosiła ;) i pytanie z jaką datą zrobić to zawiadomienie?- aktualną, sierpniową czy może wrześniową) i później wystawiam decyzję... (tu znowu się pytam z jaką datą wystawić decyzję)?
I jeszcze jedno pytanie co w sytuacji gdy wnioskodawca przyjdzie osobiście i powie, że tych pieniędzy nie wykorzysta? - biorę dodatkowo od niego jeszcze jakieś oświadczenie, że rezygnuje z części niewykorzystanych środków?
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!
Kasiaaa

Napisano: 30 cze 2016, 9:57

Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie sytuacji z nie dostarczeniem faktur przez rodziców uczniów na pełna kwotę przyznanego stypendium, chodzi dosłownie o groszowe sprawy 3,01 zł czy w takiej sytuacji mam pisać decyzje wygaszającą? A drugim moim pytaniem jest, sytuacja gdzie rodzic napisał oświadczenie , że z dniem...... rezygnuje z przyznanego mu stypendium bez podania przyczyny, oświadczając że nie żąda odpowiedzi w formie decyzji na złożone wnioski. Czy w takiej sytuacji mam pisać decyzję ??? Proszę o odpowiedź .
Z góry dziękuje
ala12

Napisano: 30 cze 2016, 11:41

Mam decyzję wydaną do 30 czerwca. 1 lipca robię wszczęcie postępowania. Czekam 7 dni, chyba, że strona oświadczy, że zapoznała się z aktami sprawy i uwag nie wnosi, to wtedy mogę pominąć okres 7 dni. Następnie robię zakończenie postępowania dowodowego. Znowu trzeba odczekać 7 dni, chyba, że ... patrz wyżej. Po tym czasie wydaję decyzję wygaszającą, nawet jeśli jest to śmieszna kwota 3 zł. Czyli w skrócie byłoby to tak:
1 lipca - wszczęcie postępowania adm
4 lipca - strona odbiera to pismo
12 lipca - zakończenie postępowania dowodowego
13 lipca- strona odbiera pismo
21 lipca - wydanie decyzji
klops

Napisano: 01 lip 2016, 12:54

KLOPS a mogłabyś się podzielić zawiadomieniem o wszczęciu postępowania w tej sprawie i decyzją wygaszającą, i na czym polega to zakończenie postępowania dowodowego???Jeszcze tego nie robilam...
Bardzo prosimy:)
kasia1111

Napisano: 04 lip 2016, 9:34

………….., dnia ………… r.
OPS – ZAW/ /2016

Pani
…………………….
ul. ………………….
……………………….

ZAWIADOMIENIE
o wszczęciu postępowania administracyjnego

Ośrodek Pomocy Społecznej w ……………… zawiadamia, że zgodnie z art. 61 § 1 i § 4 Kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 23 ze zmianami) w dniu …………… r. zostało wszczęte postępowanie administracyjne w sprawie stwierdzenia wygaśnięcia decyzji nr ……………… z dn…………….. r. w części dotyczącej nierozliczonej kwoty stypendium szkolnego przyznanego uczennicy ……………. na rok szkolny 2015/2016.
Stosownie do art. 10 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego OPS w .......... informuje, że ma Pani możliwość wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań. W związku z tym istnieje możliwość zgłoszenia się do tutejszego OPS w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego zawiadomienia.
W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu. W razie zaniedbania wyżej wymienionego obowiązku doręczenie pisma pod dotychczasowy adres ma skutek prawny (art. 41 Kpa).

…..…………………………….
Otrzymują:
1. adresat
2. A.a.
klops

Napisano: 04 lip 2016, 9:43

Wójt Gminy ……………. …………, dn. ………….

Pani ………….
przedstawiciel ustawowy ………….
ul. …………….
………………….

Decyzja nr ….…………..
Na podstawie art. 162 § 1 pkt 2 i § 3 Kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 23 ze zmianami) działając z urzędu

POSTANAWIAM

stwierdzić wygaśnięcie decyzji nr ……….. z dnia ………..r. w części dotyczącej nierozliczonej kwoty stypendium szkolnego przyznanego uczennicy …………. na rok szkolny 2015/2016 z uwagi na to, iż decyzja ta wydana została z zastrzeżeniem dopełnienia przez Stronę określonego warunku, a Strona nie dopełniła tego warunku.
UZASADNIENIE

Decyzją nr …………… z dn. ………… r. uczennicy …………… zostało przyznane stypendium szkolne na rok szkolny 2015/2016 na łączną kwotę ……….. zł, na okres od ………… r. do ………… r. Warunkiem realizacji świadczenia było dostarczenie rachunków i faktur potwierdzających wydatki poniesione na cele edukacyjne. W czasie obowiązywania decyzji nastąpiło częściowe rozliczenie przyznanego świadczenia z uwagi na to, iż Strona dostarczyła rachunki i faktury potwierdzające wydatki poniesione na cele edukacyjne na łączną kwotę ………. zł, tym samym w roku szkolnym 2015/2016 świadczenie zostało wypłacone w niepełnej kwocie. W związku z powyższym należało orzec jak w sentencji.

POUCZENIE

Od decyzji tej przysługuje prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ………….. za pośrednictwem Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w …………….. w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji.

Niniejsza decyzja nie podlega opłacie skarbowej zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1c ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (tekst jednolity Dz. U. z 2015 r., poz. 783 ze zmianami).

………………………….
Sporządziła: ………….
Otrzymują:
1. Adresat;
2. A.a.
klops

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x