Dzień dobry, proszę o poradę, wpłynął do mnie wniosek o przyznanie KDR rodzicom, jednak nazwisko rodowe matki nie zgadza się z nazwiskiem rodowym matki widniejącym przy dzieciach w rejestrze PESEL. Czy należy wezwać matkę do złożenia wyjaśnień? Chodzi o jedną literę, ale niezgodność jest.
A jaka to litera? Ja zadzwoniłabym do pani i zapytała o rodowe nazwisko matki. Może Pani źle literkę wpisała
W systemach PESEL można trafić na błędy w nazwiskach rodowych rodziców, zwłaszcza u osób starszych. Warto poinformować panią o ewentualnej niezgodności, aby podeszła sobie do USC i wyjaśniła sprawę.
Jestem również Zasępcą w USC i właśnie problem nie polega na błędzie pisarskim, tylko przy aktach urodzeń dzieci. Matka ma nazwisko rodowe Woelk, dzieci w aktach Welk. I tu jest problem.
USC, który sporządził akty urodzeń dzieci może sprostować z urzędu lub na wniosek takie akty na podstawie aktu małżeństwa rodziców lub urodzenia matki, wiąże się to z opłatą 39 zł. Telefonicznie informowałam o tym tą Panią, jednak twierdzi, że nie będzie tego robić. Dlatego myślę, czy wydać decyzję odmowną przyznania karty dla matki, oczywiście po wcześniejszym wysłaniu wezwania o złożenie wyjaśnień. Dzieci już dorosłe.
Pani Moniko, aż tak drastycznie? Błąd jest w Źródle, a do Źródła dane wprowadza urzędnik, a więc wina urzędu Więc dlaczego karać panią za nasze błędy? Adnotacja o błędzie wprowadzenia nazwiska rodowego matki dziecka w Źródle nie wystarczy? Hmmmm, zastanawiam się, bo nie miałam takiego błędu.
Ale może ktoś tutaj na forum przeszedł przez taki problem? Chociaż teraz mała aktywność na forum, bo wszyscy zajęci wprowadzaniem lawiny wniosków o KDR
Gdyby był to błąd urzędnika to mógłby się znaleźć przy jednym dziecku, a jest przy trzech. Także przy zgłoszeniu urodzenia dziecka musiał powstać. Niby literka a nie wiadomo co zrobić. Może rzeczywiście adnotację.