Nieznaczne przekroczenie progu 500+
-
- Praktykant
- Zajmuję się: POF
- Kontakt:
Nieznaczne przekroczenie progu 500+
Witam. Przekroczyłem próg o 4,35 zł. Czy korekta rozliczenia pit 37 w której zrezygnowałbym z części ulgi na dziecko zmniejszyło by mój dochód ?
Prosiłbym o poradę jak to policzyć bo nie wiem czy to w ogóle ma sens, a jak ma to jak to wyliczyć z ilu miesięcy ulgi musiałbym zrezygnować żeby się załapać ?
Prosiłbym o poradę jak to policzyć bo nie wiem czy to w ogóle ma sens, a jak ma to jak to wyliczyć z ilu miesięcy ulgi musiałbym zrezygnować żeby się załapać ?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Nieznaczne przekroczenie progu 500+
rób korektę bo sens to ma znaczny, u nas ludzie po 2k zwracają 
minimum musisz oddać: liczba osób w rodzinie x kwota przekroczenia x 12 ale dla pewności warto dołożyć ze 100zł

minimum musisz oddać: liczba osób w rodzinie x kwota przekroczenia x 12 ale dla pewności warto dołożyć ze 100zł

-
- Praktykant
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Opiszę tu trochę sytuacje bo może to ma znaczenie. W piśmie z odmową jest napisane:
"Ze złożonej dokumentacji wynika że w skład Pana rodziny wchodzą trzy osoby. W okresie zasiłkowym 2017/2018 podstawą do obliczenia dochodu Pana rodziny są dochody uzyskane w roku 2016. Pan w 2016 uzyskał dochody z tytułu pracy w XXX (dochód ten został utracony) oraz z tytułu pobierania renty z ZUS w wysokości 10964,53 netto. Pana żona XXX w roku 2016 uzyskała dochód z tytułu pracy w YYY (dochód ten został utracony). Dnia 03.07.2017 podjęła pracę w XXX. Dostarczył Pan zaświadczenie o zarobkach Pana żony za drugi miesiąc pracy tj. sierpień 2017 (1499,33 zł netto). Innych dochodów w 2016 r. Pana rodzina nie uzyskała.
Miesięczny dochód ... wyniósł zatem 804,35 zł netto (10964,53 : 12 msc) + (1499,33 zł) : 3 osoby i przekroczył..."
I tu się właśnie rozchodzi się o to czy to zrezygnowanie z ulgi coś rzeczywiście da ? Bo do obliczenia dochodu wzieli z zeszłego roku tylko moją rentę a ta kwota podana w piśmie jest jedynie 165,61 zł większa od rzeczywistej którą pobrałem z Zusu w roku 2016.
"Ze złożonej dokumentacji wynika że w skład Pana rodziny wchodzą trzy osoby. W okresie zasiłkowym 2017/2018 podstawą do obliczenia dochodu Pana rodziny są dochody uzyskane w roku 2016. Pan w 2016 uzyskał dochody z tytułu pracy w XXX (dochód ten został utracony) oraz z tytułu pobierania renty z ZUS w wysokości 10964,53 netto. Pana żona XXX w roku 2016 uzyskała dochód z tytułu pracy w YYY (dochód ten został utracony). Dnia 03.07.2017 podjęła pracę w XXX. Dostarczył Pan zaświadczenie o zarobkach Pana żony za drugi miesiąc pracy tj. sierpień 2017 (1499,33 zł netto). Innych dochodów w 2016 r. Pana rodzina nie uzyskała.
Miesięczny dochód ... wyniósł zatem 804,35 zł netto (10964,53 : 12 msc) + (1499,33 zł) : 3 osoby i przekroczył..."
I tu się właśnie rozchodzi się o to czy to zrezygnowanie z ulgi coś rzeczywiście da ? Bo do obliczenia dochodu wzieli z zeszłego roku tylko moją rentę a ta kwota podana w piśmie jest jedynie 165,61 zł większa od rzeczywistej którą pobrałem z Zusu w roku 2016.
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Kto był wnioskodawca? Niech ta osoba idzie do OPS z prośbą o pokazanie akt sprawy, w głównej mierze sprawdzić wydruk z Ministerstwa Finansów (dane z Urzędu Skarbowego) i pozycja bodajże "Niewykorzystana ulga na dziecko" (nie znam na pamięć tej rubryki). Jak widnieje kwota to jest możliwość korekty Pit ale za rok 2015,jak nie ma to kicha.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Ja jestem wnioskodawcą. Jeszcze 2 pytanka.
1. Wgląd do akt sprawy mam cały czas czy tylko te 7 dni po otrzymaniu informacji o odmowie ?
2. Korekta za 2015 r. co wniesie do sprawy skoro brany jest rok 2016 ?
1. Wgląd do akt sprawy mam cały czas czy tylko te 7 dni po otrzymaniu informacji o odmowie ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: niczym
- Kontakt:
To, że ulga na picie z 2015r. roku została wypłacona przez ten urząd w 2016r. dlatego jest liczona za rozliczenie za rok 15korekta pitu za 2015r.klansman pisze:Ja jestem wnioskodawcą. Jeszcze 2 pytanka.
- MartaW
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Jeśli dostał już Pan decyzję to jedyne co Pan może to się odwołać - 14 dni od dnia następnego po dniu odebrania.
A 7 dni jest w momencie (podejrzewam, że o ten dokument chodzi) tzw. urzędniczego żargonu na zapoznanie z dokumentami. Wtedy z art. 79a KPA prawdopodobnie otrzymał Pan pre uzasadnienie decyzji. Na tym etapie, może Pan jeszcze wiele zmienić. Ale z doświadczenia wiem, że korekta w US to jakieś 2 tygodnie.
A 7 dni jest w momencie (podejrzewam, że o ten dokument chodzi) tzw. urzędniczego żargonu na zapoznanie z dokumentami. Wtedy z art. 79a KPA prawdopodobnie otrzymał Pan pre uzasadnienie decyzji. Na tym etapie, może Pan jeszcze wiele zmienić. Ale z doświadczenia wiem, że korekta w US to jakieś 2 tygodnie.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
To, że liczy się z renty i uzysku żony nie ma tutaj znaczenia. Zwrot z tytułu niewykorzystanej ulgi na dziecko to dochód nieopodatkowany czyli całkiem inna rzecz. Więc jeżeli jest taka możliwość to faktycznie opłaca się bardziej tą ulgę z rozliczenia za 2015r. zwrócić.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi, są bardzo pomocne a ja jestem zielony w tych sprawach.
Podsumowując. Odwołałem się dzisiaj od decyzji do SKO poprzez MOPS. Czekam na odpowiedź. Obstawiam negatywne rozpatrzenie. Ide wtedy do MOPSu, proszę o wgląd do akt, sprawdzam wydruk z Ministerstwa Finansów za 2015 r pozycja "Niewykorzystana ulga na dziecko". Jeśli widnieje tam kwota to wtedy według wzoru 3 (osoby) x 4,35 (kwota przekroczenia progu) x 12 (miesięcy) składam korekte do US rezygnując z części ulgi za dziecko za rok 2015. Po zatwierdzeniu korekty przez US składam ponownie wniosek o 500+ ? Poprawcie jeśli coś ominąłem albo źle napisałem.
Podsumowując. Odwołałem się dzisiaj od decyzji do SKO poprzez MOPS. Czekam na odpowiedź. Obstawiam negatywne rozpatrzenie. Ide wtedy do MOPSu, proszę o wgląd do akt, sprawdzam wydruk z Ministerstwa Finansów za 2015 r pozycja "Niewykorzystana ulga na dziecko". Jeśli widnieje tam kwota to wtedy według wzoru 3 (osoby) x 4,35 (kwota przekroczenia progu) x 12 (miesięcy) składam korekte do US rezygnując z części ulgi za dziecko za rok 2015. Po zatwierdzeniu korekty przez US składam ponownie wniosek o 500+ ? Poprawcie jeśli coś ominąłem albo źle napisałem.
- MartaW
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
A przed decyzją z odmową, otrzymał Pan jeszcze jakieś pismo z MOPS? Coś w stylu możliwości zapoznania się z dokumentami? Jeśli nie, to SKO zwróci wniosek do ponownego rozpatrzenia z uwagi na naruszenia proceduralne. Zapoznanie z aktami sprawy z art. 10 i art. 79a KPA to podstawa przed wydaniem decyzji.
Kto pyta, nie błądzi.
Oprócz Nieznaczne przekroczenie progu 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Do Elmera - umorzenie egzekucji na wniosek wierzyciela czy d
Pomocy mądre głowy ROPS koordynacja
wzór decyzji potrzeby jestem nowa pomocy
śmierć członka rodziny a prawo do świadczenia wychowawczego
Dylemat- od kiedy może składać o 500 i rodzinne
Szkoła - dziecko lat 19 zasiłek rodzinny
Praca magisterską o świadczeniu wychowawczym
czy wysłać do ROPS? BO JUŻ NIE WIEM !!!!
dziecko umieszczone 20.10.2017 r w pieczy zastępczej czy nal
500+ a wyrok zasądzający alimenty
wniosek bez rozpatrzenia na pierwsze dziecko
ukrainiec - brak pesel a weryfikacja SYGNITY - pytanie do P
zus nie wypłacił jeszcze za październik
brak kontaktu z pracodawcą-GIODO
ha przeliczeniowe jak rozpatrzyc wniosek o świadczenie wycho
alimenty na dziecko, które nie jest już w składzie rodziny