ukrainiec - brak pesel a weryfikacja SYGNITY - pytanie do P

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
aleksandra7711
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

ukrainiec - brak pesel a weryfikacja SYGNITY - pytanie do P

Post autor: aleksandra7711 »

witam , mam dwie rodziny z ukrainy, nie maja nadanego numeru pesel tylko maja karte pobytu i paszport, zaznaczyłam ze osoba jest cudzoziemcem, wpisałam nr paszportu i wszystkie konieczne dane. jak chciałam zweryfikowac czy osoba posiada dostep do świadczen zdrowotnych badz np zus to system za kazdym razem mnie nie przepuszcza gdyz żada PESELU, jak to obejsc! pomocy. Dzowniłam do SYGNITY, pan na infolini wyskoczyl z pytaniem "A to trzeba ich tez weryfikowac?!" kazał mi wpisac inny adres zamieszkani czyli adres z ukrainy! śmiechu warte. poźniej juz zwątpił i stwierdził to co zawsze: prosze napisac maila! Napisałam, odpowiedz jaka dostałam: Proszę zapoznać się z opisem "Weryfikacji danych o dochodach w systemie informatycznym Ministerstwa Finansów" z podręcznika aplikacji.
Niby gdzie go mam znaleźc? tragedia z tym programem, może Pan Tomek cos doradzi???
Ojciec76
Administrator
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
Kontakt:

Re: ukrainiec - brak pesel a weryfikacja SYGNITY - pytanie

Post autor: Ojciec76 »

Weryfikujesz na podstawie PESEL, jak ktoś go nie ma (a cudzoziemcy nie mają), to jak chcesz ich weryfikować? Ni dy rydy.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
aleksandra7711
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: aleksandra7711 »

to jak ma zweryfikować dochód bądź to gdzie pracuje? albo czy w roku 2016 osiągnął dochód ? pisać do wszystkich urzędów skarbowych?? itp
SYGNITY
Starszy inspektor
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
Kontakt:

Post autor: SYGNITY »

Dzień dobry,
to nie nasz "system nie przepuszcza gdyż żąda PESELU", tylko taka jest usługa udostępniona przez Ministerstwo Finansów, za pośrednictwem Emp@tii, zachęcam do zapoznania się z instrukcją działania usług, przygotowaną przez MRPiPS:

https://empatia.mpips.gov.pl/documents/ ... 228288bf50

cytuję:

Aby zweryfikować osobę poprzez usługę ePodatki musimy mieć uzupełnione:
•numer PESEL;
•imię;
•nazwisko;
•rok podatkowy.

pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ