Nowy wniosek jest koszmarny, ma miejsce dla 5 osób, więc pytam co w przypadku liczniejszych rodzin?
Czy ktoś znalazł miejsce z którego można wydrukować wniosek (nie jako wzór-załącznik)? Podpowiedzcie.
Uwierzytelnianie kopii dokumentów... to może wykonać mój kierownik, co w sytuacji gdy go nie ma? Oświadczenie o nauce ma wypisać wnioskodawca, czy może sobie sam uczeń wyskrobać?
Podzielcie się swoimi sposobami jak to ugryźć od 2 stycznia
Uwierzytelnienie możesz zrobić sama potwierdzić za zgodnośc z oryginałem, a jeśli chodzi o oświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki powinien napisać pełnoletni członek a nie wnioskodawca
Zgadzam się z Kasia12, że powinno to być pełnoletni członek, no ale cóż trzeba pogodzić się z taką ustawą jaka jest. Oraz mam pytanie właśnie dot. planowanego terminu ukończenia nauki.
Zobaczcie we wniosku widnieje:
Planowany termin ukończenia nauki w danej szkole lub szkole wyższej (3)
a (3) to: Wypełnić zgodnie z zaświadczeniem ze szkoły lub szkoły wyższej o planowanym terminie ukończenia nauki w danej placówce.
A właśnie przecież można teraz przyjmować oświadczenia pod odp.karną od wnioskodawcy kiedy jest ten planowany termin i wcale nie jest potrzebne zaświadczenie. Więc wnioskodawca ma tam daty nie wpisywać gdy sam oświadczy taki termin ? Czy co? Przecież to nie będzie zaświadczenie. Rozumiem gdyby dodali tam słowo lub, ale tego nie ma, jest tylko w ustawie. Oraz moje kolejne pytanie, czy tworzycie sobie wzór osobny takiego oświadczenia i dołączacie do wniosku?
W art. 10 ust. 4 pkt 4 jest napisane, że oswiadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki w danej placówce a w art. 11 ust. 1 pkt 3 masz zaświadczenie lub oświadczenie
No tak ale jak napisał/napisała naitsyrk85, zawierają błąd wnioski bo nie ma mowy w nich że gdy data ukończenia szkoły to wpisać zgodnie z oświadczeniem wnioskodawcy tylko:
a (3) to: Wypełnić zgodnie z zaświadczeniem ze szkoły lub szkoły wyższej o planowanym terminie ukończenia nauki w danej placówce.
A przecież nie każdy będzie miał teraz zaświadczenie bo nie jest wymagane, wystarczy oświadczenie wnioskodawcy.
czy biorąc pod uwagę art. 10 ust. 9 czyli jeżeli możemy zweryfikować dane wniosku ponieważ mamy całą rodzinę w bazie /np. pomoc społeczna, św.rodz./ to nie musimy brać żadnych dokumentów ?