nota księgowa - jaki termin płatności - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 sty 2018, 11:34

Jaki jest termin płatności noty księgowej, jeżeli nie jest wskazany na nocie?
gosieknet
Praktykant
Od: 10 sty 2018, 11:30
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 14 paź 2019, 8:51

gosieknet pisze:
10 sty 2018, 11:34
Jaki jest termin płatności noty księgowej, jeżeli nie jest wskazany na nocie?
zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 17 paź 2019, 10:28

Zgodny z umową!

Oczywiście żartuję, bo gdybyś miała to w umowie, to byś nie pytała. Jeśli sprzedawca nie określił terminu na nocie, nie był on określony umową ani nijak konsultowany, to nie znam przepisu, który by taki termin jednoznacznie wskazywał. Jest jedno uregulowanie, które mówi, że między przedsiębiorcami termin zapłaty nie powinien przekraczać 60 dni, wynika to też po części z przepisów podatkowych. Jednak pewnie nie występujecie tutaj w charakterze przedsiębiorcy, więc Was nie dotyczy. Oczywiście musisz zapłacić po otrzymaniu upomnienia/wezwania do zapłaty i to jedno jest pewne:)

Ja dla takich not przyjęłam sobie 14 dni i tego się trzymam (mam takie noty za DPS).
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38

Napisano: 17 paź 2019, 12:42

Dziękuję bardzo.
zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46

Napisano: 17 paź 2019, 12:49

Paulinka z GOPSu pisze:
17 paź 2019, 10:28
Zgodny z umową!

Oczywiście żartuję, bo gdybyś miała to w umowie, to byś nie pytała. Jeśli sprzedawca nie określił terminu na nocie, nie był on określony umową ani nijak konsultowany, to nie znam przepisu, który by taki termin jednoznacznie wskazywał. Jest jedno uregulowanie, które mówi, że między przedsiębiorcami termin zapłaty nie powinien przekraczać 60 dni, wynika to też po części z przepisów podatkowych. Jednak pewnie nie występujecie tutaj w charakterze przedsiębiorcy, więc Was nie dotyczy. Oczywiście musisz zapłacić po otrzymaniu upomnienia/wezwania do zapłaty i to jedno jest pewne:)

Ja dla takich not przyjęłam sobie 14 dni i tego się trzymam (mam takie noty za DPS).
:D oczywiście że bym nie pytała gdybym miała umowę... niestety takowej nie posiadałam...
Ja przyjęłam sobie 7 dni...
gosieknet
Praktykant
Od: 10 sty 2018, 11:30
Zajmuję się: księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x