Nowa decyzja a wcześniej była zł za zł i dodatek na rozpocz - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 mar 2017, 15:02

Witajcie ! Mam pytanie.
Pani Miała przyznany u nas ZR na dziecko( 7 lat, na które miała też alimenty) urodziła we wrześniu kolejne ( inny partner) po doliczeniu partnera zł za zł, potem złożyła o świadczenie rodzicielskie, wypłacone w listopadzie, no i przekroczyła.(uchylono decyzje od grudnia) w marcu przynosi mi Ugodę mediacyjną z prawomocnym postanowieniem Sądu na to maleństwo i ponownie składa na ZR, FA i 500+, bo już faceta nie liczę. Przyznaje jej ZR na dzieci tylko kwestia dodatku na rozpoczęcie roku szkolnego, jak w grudniu ( za listopad) wypłaciliśmy babce 6,94, to jak mam postąpić teraz. Czy w ogóle nie przyznawać? System mi nie przyznaje, tylko daje rodzinne na dwoje.
Jak mam postąpić?????
Alicja-86
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 10:14
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 16 mar 2017, 8:43

teoretycznie raz dodatek był już wypłacony
mi program w sytuacji zmiany zł / zł na normalne kwoty
przyznaje dodatek - kwota pomniejszona o to co zostało już wypłacone
może ręcznie spróbuj
a we wniosku zaznaczyłaś rrs ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 16 mar 2017, 8:44

ale przyznaje tak w ciągłości bez uchylenie decyzji
w sumie raz już był dodatek przyznany
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 16 mar 2017, 10:21

No właśnie o to chodzi że ten dodatek był już przyznany i dostała te 6,94 a potem uchylono decyzje od grudnia a w marcu składa wniosek od nowa. Jak powinno być zrobione?
Alicja-86
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 10:14
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 16 mar 2017, 14:42

co innego jest uchylenie całkowite a co innego zmiany decyzji.

jak miałaś całkowicie zabrane, to juz drugi raz nie moze o niego wnioskować ( składać formalnego wniosku)

ale jak miałas raz przyznane na jej formalny wniosek i robisz tylko decyzje zmieniajace ze zł na zł i w drugą stronę to wtedy program przelicza ten dodatek - on go nie przyznaje drugi raz-tylko przelicza.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2017, 12:38

[quote="POCAHONTAS"]
jak miałaś całkowicie zabrane, to juz drugi raz nie moze o niego wnioskować ( składać formalnego wniosku) quote]

POCAHONTAS a masz może jakieś pismo ministerstwa w tej sprawie. Dlaczego po uchyleniu nie można ponownie przyznać dodatku na rozpoczęcie w wysokości przysługującej różnicy? Przecież to jest cały czas w ramach tego samego okresu zasiłkowego?
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 11 kwie 2017, 14:13

jest to jednorazowy dodatek, mozesz go tylko raz przyznać. i ty juz to zrobiłaś wcześniej.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x