NOWA INFORMACJA DODATKOWA za rok 2018 - Księgowość

Strona 6 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 03 lut 2019, 15:18

...amortyzacja jest wyodrębiona w RZIS i ma odrębną zasadę rachukowości - zasadę ostrożności.

To nie jest wszystko jdno co pokazujesz w sprawozdaniu finansowym bo majątek amortyzowany nie może być wykazywany w materiałach.

Materiały to aktywa obrotowe a majątek amortyzowany to środki trwałe.

Nie macie zatem zgodności informacji dodatkowej z RZIS i z bilansowymi księgami inwentarzowymi środków trwałych. Wiecie co to księgi inwentarzowe? .
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2019, 16:31

renia50 pisze:Pisze Pan że MUSICIE MIEĆ AMORTYZACJĘ NA WYNIKU. A kto mówi że nie mamy - pozostałe środki trwałe umarzane jednorazowo ze względu na swoja wartość księgowane na 401- § 4210 trafiają na wynik finansowy. Przecież konto 400 i 401 to nic innego jak konta kosztów i bez względu gdzie zaksięgujemy to i tak trafiają na wynik finansowy. To jest Pana interpretacja że § 472 może być przyporządkowane do konta kosztów 401 ja się z tym nie zgadzam i chyba nie tylko ja.
Spotkałam się z praktyką,że 401 dotyczące amortyzacji nie ma wcale klasyfikacji budżetowej i to jest ujęte w PR.
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 03 lut 2019, 17:38

...zgadaza się.

Ale to oznacza, ze wszyscy niestosujący paragraf 472 łamią zasade ostrożności, cztli podpadają pod art 77 UOR, a ich PR jest wadliwa niespełniająca wymogów UOR i UOFP
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 13:50

Wszyscy piszą o środkach trwałych i innych, a ja nie nawidzę opisówek.
Co mam ująć w "omówienie przyjętych zasad"?
podeśle mi ktoś przykład?
AnSmoll
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 10:21
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych

Napisano: 21 mar 2019, 15:36

AnSmoll pisze:(...) Co mam ująć w "omówienie przyjętych zasad"?
podeśle mi ktoś przykład?
Na szkoleniu w RIO Katowice było to wytłumaczone w ten sposób: piszesz tutaj te uproszczenia i przyjęte w Twojej polityce rachunkowości zasady, które są istotne dla zrozumienia Twojego sprawozdania finansowego. I nie ujmujesz tych, które wynikają wprost z ustawy o rachunkowości i nie masz na nie wpływu. Ja napisałam tak:

"Aktywa i pasywa wyceniane są przy uwzględnieniu nadrzędnych zasad rachunkowości, w sposób przewidziany ustawą o rachunkowości. Ponadto w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w (...) przyjęto następujące zapisy polityki rachunkowości:"

- i dalej o stawkach i metodzie amortyzacji, odpisach aktualizujących należności itp.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 21 mar 2019, 17:22

Ok. Dziękuję bardzo.
AnSmoll
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 10:21
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych

Strona 6 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x