Nowe 500+ a oczekiwanie na decyzję z UM - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 28 cze 2019, 13:23

Dzień dobry.
Chciałam prosić Państwa o poradę.
Jestem mamą 2 dzieci. Aktualnie nie pracuję, gdyż moja córeczka jest jeszcze mała. Mąż pracuje w Niemczech. W Polsce nie pobieram żadnych świadczeń na dzieci, gdyż złożyliśmy do Urzędu Marszałkowskiego pismo o decyzję czy przysługuje nam zasiłek w Polsce. Chcielibyśmy w przyszłości starać się o zasiłek niemiecki, tzw. kindergeld. Z Urzędu Marszałkowskiego nie mamy żadnej decyzji, czekamy na nią od ponad 8 miesięcy. Stąd moje pytanie - czy w związku z obietnicą Rządu, że na pierwsze dziecko, bez względu na dochody i status rodziny -przyznawane będzie 500+, czy możemy się starać o to świadczenie na nasze dzieci?
Czy w związku z tym, że na 1 dziecko nie potrzeba żadnych zaświadczeń, nie liczy się dochód, a ja nie mam żadnych informacji z Urzędu Marszałkowskiego o decyzji mogę wysłać wniosek 1 lipca o 500 +?
Zaznaczam, że nie pobieramy żadnych świadczeń od państwa niemieckiego.
Aleksandraa_
Praktykant
Od: 28 cze 2019, 13:08
Zajmuję się: Nie jestem pracownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej

Napisano: 28 cze 2019, 14:13

Jak najbardziej może pani wysłać wniosek zaznaczając w nim że mąż pracuje w Niemczech oraz oświadczenie dla potrzeb ustalenia koordynacji. Urząd Wojewódzki ustali w którym kraju należą się pani świadczenia.
saratka
Praktykant
Od: 12 mar 2018, 10:10
Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x