alimenty na dziecko od drugiego rodzica - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 cze 2019, 10:41

Mam pytanie wnioskodawczyni dostała 3 miesiące na dostarczenie wyroku o alimenty na dziecko, przyniosła dzisiaj i jest napisane, że sąd postanawia zasądzić od pozwanego zabezpieczenie roszczeń alimentacyjnych na czas trwania procesu. Czyli w takiej sytuacji wnioskodawczyni zmieściła się w 3 miesiącach i mogę przyznać jej świadczenie? Tylko, że wniosek złożyła w kwietniu, a alimenty ma od 8 maja, czyli za kwiecień dostanie odmowę, a za maj dostanie całe 500 zł bo w tym przypadku maj jest niepodzielny. Dobrze rozumiem?
Pola1
Referent
Od: 13 mar 2017, 8:55
Zajmuję się: ŚW/DS

Napisano: 28 cze 2019, 11:12

Po pierwsze, pytanie kiedy Pani otrzymała wezwanie. Bo to są podstawy z KPA, że liczysz termin na dostarczenie od tego momentu:-)
Po drugie, zabezpieczenie też jest tytułem wykonawczym, więc masz przesłankę alimentacji jak najbardziej spełnioną.
Po trzecie, w ustawi o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, w bieżącym (jeszcze!) stanie prawnym, w trybie wezwania masz określone, w których przypadkach należy przyznać świadczenie wychowawcze od momentu zasądzenia alimentów.
Z uwagi, że nie zawieszałaś postępowania, tylko wzywałaś uważam, że nie masz podstaw prawnych do odmowy za kwiecień i przyznania od maja.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 28 cze 2019, 11:28

MartaW pisze:Po pierwsze, pytanie kiedy Pani otrzymała wezwanie. Bo to są podstawy z KPA, że liczysz termin na dostarczenie od tego momentu:-)
Po drugie, zabezpieczenie też jest tytułem wykonawczym, więc masz przesłankę alimentacji jak najbardziej spełnioną.
Po trzecie, w ustawi o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, w bieżącym (jeszcze!) stanie prawnym, w trybie wezwania masz określone, w których przypadkach należy przyznać świadczenie wychowawcze od momentu zasądzenia alimentów.
Z uwagi, że nie zawieszałaś postępowania, tylko wzywałaś uważam, że nie masz podstaw prawnych do odmowy za kwiecień i przyznania od maja.
Pani złożyła wniosek 29 kwietnia 2019r., wezwanie o uzupełnienie wniosku odebrała 7 maja 2019r. więc termin mija w sierpniu więc Pani się wyrobiła.
Jak się dowiadywałam to mówili, że trzeba przyznać świadczenie od momentu przyznania alimentów czyli w tym przypadku od maja.
Pola1
Referent
Od: 13 mar 2017, 8:55
Zajmuję się: ŚW/DS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x